Hajóval járok a munkahelyemre!

Hír

2012/07/12

Sok budapesti és főváros környéki lakos reggele kezdődik idegtépő utazással. Immáron van más lehetőség is, mégpedig a Dunán.

Július elsején indítja a BKV új, D11, D12 és D13 jelű járatait – a frissen felújított dunai hajókat. Hétköznap két járat közlekedik óránként, vagyis 30 percenként váltva egymást: a D11 a Haller utca és Újpest, Árpád út között, a D12 pedig a Kopaszi-gát (Rákóczi-híd) és a Rómaifürdő között. Hétvégén a D13 jár az utóbbi állomások között, az óbudai-szigeti, margitszigeti és Dráva utcai kikötőket is útba ejtve. A hajók minden típusú bérlettel, napijeggyel vagy a helyszínen váltott 400 Ft-os jeggyel vehetők igénybe.

És hogy mit kapunk cserébe? A hajó belső terében gyakorlatilag egy magyarosan minimál stílusú kávézót fehér abroszokkal, a tetőtérben viszont hangulatos kerek asztalokat nyárias székekkel és napernyővel. Maximum egy órás menetidőt a két végállomás között. Kulturált mellékhelyiséget. Ingyenes wifit. Napsütést és friss levegőt!

És hogy miért is örülünk különösen ennek az új közlekedési eszköznek? Nem csak azért, mert újra fellendíti az egykoron jelentős dunai személyszállítást, hanem mert egy kellemes úszó teraszt jelent az eddig reggeli dugókban ülőknek, amely ráadásul nagyon szuper „zöld kiegészítőkkel” valósult meg. A kikötőkben a legjobb típusú, biztonságos kerékpártárolók várják a bicikliseket. Kerékpárt a hajón is lehet szállítani, ugyancsak 400 Ft-os jegy ellenében. Néhány helyszínen P+R parkolók is épültek, itt és az állomásokon sem feledkeztek meg a mozgáskorlátozottakról.

A beruházás során új kikötőket építettek és régieket újítottak fel. A hajók nem a legmodernebb darabok, de szép állapotúra felújították őket. A teljes beruházás több mint 490 millió forintba került, de nekünk csak 49 millióba, mivel a költségek 90%-át az Európai Unió finanszírozta. Régen vártunk már egy ilyen jó kis fejlesztésre Budapesten!

 

forrás: http://varosban.blog.hu/2012/06/22/elso_utjan_a_bkv_hajoja_eloben , http://www.bkv.hu/hu/kozlemenyek/utazzon_hajoval_a_munkaba

A rovat új hírei

Hasonló

Budapest a zöld fejlődés útján

Hogy festenének a főváros legfontosabb útszakaszai némi forgalomcsillapított, gyalogos- és kerékpárbarát zöld átalakítás ...