Önvezető hajók az amszterdami csatornákon

Hír

írta: MTI
2016/09/22

Hamarosan önvezető hajók közlekedhetnek az amszterdami csatornákon, az első prototípusok tesztüzeme várhatóan jövő évben fog megkezdődni - jelentette be a projektért felelős tudóscsoport.

A világon elsőként Amszterdamban állíthatják üzembe az emberek és áruk szállítására, illetve a csatornák megtisztítására egyaránt alkalmas, Roboat elnevezésű hajókat, amelyek egymáshoz csatlakoztatva akár gyalogoshidat is alkothatnak - közölte a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a fejlett városi közlekedési eszközöket kutató Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) intézet.

Az ötéves fejlesztési terv 25 millió euróból valósul meg.

Több mint 100 kilométer hosszú csatornahálózatával az észak Velencéjének is nevezett Amszterdam "ideális hely a Roboat fejlesztésére" - hangsúlyozták a projektet ismertető kiadványban.

Amszterdamba évente több mint 17 millió turista látogat el, és a sétahajózás az egyik legkedveltebb módja a város felfedezésének.


Kép forrása: Advanced Metropolitan Solutions

 

forrás: MTI, ams-institute.org

A rovat új hírei

Hasonló

Búvárdrón VS óceáni szemét

Ez idáig több millió tonna szilárd hulladék gyűlt össze a világ óceánjaiban. Egy új találmány elvégezheti a piszkos munkát.

Robo-fish: a vízszennyezés ellen

A Europian BMT Group által fejlesztett eszköz képes megérezni a vízben található szennyezőanyagokat, és felkutatni eredetüket.

Hajóval járok a munkahelyemre!

Sok budapesti és főváros környéki lakos reggele kezdődik idegtépő utazással. Immáron van más lehetőség is, mégpedig a Dunán.