Interjú Tulik Ágnessel

Interjú

írta: Admin
2014/03/26

A másfél héttel ezelőtti Ötöslottó sorsolás alkalmával minden idők 5. legnagyobb nyereménye talált gazdára. Ahogyan olvasóink között is vannak szerencsét próbálók, mi magunk is meg szoktuk játszani kedvenc számainkat az ötösön. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az ismert vállalat mennyire gondolkodik - és persze cselekszik - „ökosan”? Tulik Ágnessel, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs vezetőjével beszélgettünk környezettudatosságról, társadalmi felelősségvállalásról, munkáról és persze családról.

eco: Mit jelent a Szerencsejáték zRt számára a környezeti felelősség?

TÁ: A környezeti felelősség nagyon fontos számunkra, nem csupán a napi működés során, de a jövőre vonatkozó, stratégiai tervek készítésekor is az egyik alapvető szempont. Arra törekszünk, hogy csökkentsük a papír és energia-felhasználást, a keletkező hulladékok mennyiségét és növeljük a szelektív hulladékok arányát.
Irodán belül is igyekszünk csökkenteni a papírfelhasználást, ennek érdekében már folyamatban van az átállás egy korszerű, elektronikus dokumentumkezelési rendszerre, az asztali nyomtatókat pedig környezetbarát központi nyomtatókra cseréltük.
Minden egyes sorsjegyünk alapanyaga felelős és fenntartható erdőgazdálkodásból származik, az elkészült sorsjegyek pedig teljes mértékben újrahasznosíthatóak.
2013-ban egyik budapesti irodaházunkat napkollektorral láttuk el, lottózóink felújításánál, korszerűsítésénél pedig fokozott figyelmet fordítunk a világító és fűtő berendezések energiatakarékosságára.

eco: Mi volt a főbb szempont a környezetbarát sorsjegyek kialakításakor, miért „zöldek”, és hogyan készülnek?

TÁ: Fontos szempont volt, hogy a sorsjegyek alapanyaga felelős és fenntartható erdőgazdálkodásból származzon, s az elkészült sorsjegyek pedig teljes mértékben újrahasznosíthatóak legyenek. A gyártást olyan sorsjegynyomdákkal végeztetjük, amelyek környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkeznek. A gyártáshoz felhasznált festék mellett a csomagolás is környezetbarát, hiszen ehhez újrahasznosított dobozokat és raklapokat használnak.

eco: A papírfelhasználás további csökkentésére milyen alternatíváitok vannak?

TÁ: Irodai környezetben környezetbarát, lapszámlálóval ellátott központi nyomtatókat telepítettünk az asztali nyomtatók helyett, valamint ahogyan már említettem, elektronikus dokumentumkezelési rendszert vezetünk be, illetve terjesztünk ki egyre több ügytípusra. Az értékesítőhelyeken folytatjuk az eddigi gyakorlatunkat, azaz segédszelvényeink többször felhasználhatók, vagyis pl. ha minden héten ugyanazokkal a számokkal szeretne valaki Ötöslottózni, elég egyszer kitöltenie ezt a szelvényt és minden alkalommal ezt átadni a terminálkezelőnek (ugyanezt egyhetes és öthetes játékok szelvényeivel is meg lehet tenni). A lottózókba kihelyezett reklámanyagokat – amint aktualitásukat vesztik – összegyűjtjük és újrahasznosítjuk. Ezen kívül arra törekszünk, hogy kiválthassuk a papír alapú tájékoztatást az értékesítőhelyeken, ezért már teszt üzemmódban működik is egy elektronikus tájékoztató rendszerünk, amely képernyőkön jelenítené meg az eredményeket, fogadási ajánlatokat, várható főnyereményeket, stb. (a Pólusban egyébként meg is tekinthető).

eco: Házon belül milyen módon csökkentitek a papírfelhasználást? Úgy tudjuk, szelektíven gyűjtitek a papírt és a PET palackokat is…

TÁ: Valóban, minden - három vidéki és két budapesti - irodaházunkban szelektíven gyűjtjük a papírt és a PET-palackokat és igyekszünk újrahasznosított irodaszereket rendelni a mindennapi munkavégzésünkhöz. A lottózókban ezt egyelőre az elszállítási nehézségek miatt nem tudjuk megoldani.  Az elektronikus dokumentum-kezelő rendszer bevezetésének köszönhetően a szükséges, felhasznált papír mennyiségét is csökkenteni tudjuk azáltal, hogy kevesebb példányban kell például elkészíteni a szerződéseinket, csökken a belső dokumentáció papírigénye.

eco: A munkatársakat hogyan motiváljátok, hogy környezettudatosan gondolkozzanak?

TÁ: Tapasztalataink szerint a kollégák örömmel fogadnak minden ilyen kezdeményezést, bizton számíthatunk rájuk önkéntes programokon is. Az irodaházakban történő szelektív hulladékgyűjtés ötlete is azonnal termékeny talajra hullott. Természetesen próbáljuk további lehetőségekre is felhívni a figyelmüket: pl. a Föld napjára belső kommunikációnkban irányítjuk rá figyelmüket, a Föld órájára pedig magunk is szoktunk valamilyen aktivitást szervezni. Fontosnak tartjuk, hogy kollégáink érezzék is elismerésünket, megbecsülésünket a részvételért és lelkesedésért, azért, hogy munkaidejükön kívül, a szabadidejükben is részt vesznek ezeken a programokon, ezért minden évben egy kollégánknak átadjuk az Év önkéntese díjat az évzáró rendezvény keretein belül.

eco: A Szerencsejáték Zrt. az ország legjobb munkahelye lett. Szerinted mitől sikeres egy munkahely? Benne foglaltatik az „öko” gondolkodás is?

TÁ: A munkahely sikerességének kulcsa a munkatársakban rejlik. Az ő gondolkodásmódjuk, munkabírásuk, ötleteik viszik előre a vállalatot. Ebbe beletartozik minden, ami a vállalatnál töltött életüket érinti, amitől ők is jobban érzik magukat a munkavégzés közben. Tehát természetesen beletartozik a környezettudatos gondolkodásmód, csakúgy, ahogy a játékosainkért és a munkatársainkért érzett felelősség.

eco: Miként kommunikáljátok a környezettudatosságot cégen kívül?

TÁ: Ezek az elvek működésünknek, ha úgy tetszik, alappillérei is, tehát minden felületen megjelennek a kommunikációnkban: a céges honlapon rendszeresen hírt adunk arról, mit teszünk a környezetért, évente publikált Üzleti és társadalmi felelősségvállalási jelentésünkben is nagy hangsúlyt kap, ahogyan már a riport neve is mutatja. Ezen kívül a sorsjegyek hátoldalán is jelezzük az újrahasznosíthatóságukat, illetve CSR eseményeken, rendezvényeken és a különböző interjúk alkalmával is hangsúlyozzuk ezen elvek fontosságát.

eco: Részt vettetek a 6. Civil Liciten, ahol civil szervezetek kínáltak fel fenntarthatóságot segítő szolgáltatásokat vállalatok számára. Mi történt ott?

TÁ: Felelősen gondolkodó vállalatként kiemelt figyelmet szentelünk munkatársainknak is, az irántuk érzett felelősség miatt is esett a választásunk az Artman Mozgásterápiás Közhasznú Egyesület stresszkezelő és önismereti szolgáltatására. A civil szervezet programja egy 5 alkalomból álló, alkalmanként 3 óra időtartalmú tréningsorozat, mely testtudati és relaxációs technikákat alkalmazva segít a résztvevőknek, hogy a mindennapi stresszhelyzeteket eredményesen tudják leküzdeni. Úgy gondoljuk, hogy a vállalatoknak és a civil szervezeteknek is alapvető érdeke, hogy olyan fórumokon vegyen részt, ahol mindkét fél képviselteti magát, hiszen mindig van mit tanulni a másik gondolkodásmódjából. Nem volt ez másképp a CL-en sem. Kifejezetten hasznos programokat ismerhettünk meg és nagy örömünkre sikeresen licitáltunk a számunkra legérdekesebb programra.

eco: Több, a vállalatnál dolgozó munkatárs állatmenhelyen segédkezik, de a „TeSzedd!” Országos szemétgyűjtő akcióban is tevékenykedtetek. Sőt, úgy hallottuk, hogy az árvízvédelmi programban ugyancsak szerepet vállaltatok.  Ezek szerint igen fontos számotokra a társadalmilag hasznos ügyek támogatása.

TÁ: Valóban, évente 3-4 nagyobb önkéntes akciót szervezünk, ahol munkatársaink is tehetnek valamit egy jó ügy érdekében. Ezeken kívül örömmel vettünk részt a Bátor tábor felújításában, kórházak falainak mesefigurákkal díszítésében, ott voltunk a MikulásGyárban is, rendszeres résztvevői vagyunk a HBLF kerekesszékes kosárlabda bajnokságának is, a TeSzedd! akcióban pedig az utóbbi három alkalommal is részt vettünk. A közeljövőre vonatkozó terveink között a Mosoly Váltón való részvétel is szerepel. Külön öröm emellett, hogy jelentős keretünk is van arra, hogy a társadalom számára hasznos ügyeket támogathassuk (árbevételünk 0,75%-át fordíthatjuk közvetlen támogatásra), ezen kívül tevékenységünkből adódóan az általunk befizetett játékadón keresztül is támogathatunk jó ügyeket.

eco: A jövőben milyen további környezetvédelmi programokban terveztek részt venni?

TÁ: Ismét szervezünk valamilyen megmozdulást a kollégák körében a Föld órájára, és szinte már hagyományosan a Föld napját is tervezzük „megünnepelni”. Szeretnénk továbbá kidolgozni egy programot az irodaházak energiafelhasználásának csökkentésére is. Idén új programot, egy új önkéntes kezdeményezést indítunk Adj bele! elnevezéssel. A program keretében a munkatársak az év elején saját ötleteik alapján kitűznek egy olyan vállalást, amely a társadalom vagy a környezet számára hasznos, majd meg is valósítják azokat. Az ötlet megvalósítható társaságunk belül (pl. iroda zöldebbé tétele, jogi tanácsadás a munkatársaknak) és kívül is, a szokásos módokon (pl. gyűjtőakció) vagy akár szakértelmük felajánlásával (pl. egy informatikus rendbe teszi egy iskola hálózati rendszerét).

eco: Te is részt fogsz venni az „Adj bele!” programban?:)

TÁ: IGEN :) nem hiányozhatok.

eco: Sokat dolgozol, otthon pedig vár a család és a háztartás. Sikeres vezetőként hogyan tudod a „házi” feladatokat összeegyeztetni a munkával?

TÁ: Sokszor kevésnek bizonyul, de 24 órába azért sok minden belefér. Mindezt úgy tudom „menedzselni, hogy sokat segít a férjem, a családom, és szerencsésnek mondhatom magam, mert kislányom, Kamilla sem az a nehéz eset. Eszik, alszik rendesen, az aktív időtöltésre meg 100%os figyelmet kell fordítani: ilyenkor nincs telefon, nincs e-mail.

eco: Otthon mennyire vagytok „ökosak”?

TÁ: Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, az esővizet felhasználjuk az öntözéshez, de terveink között szerepel további víztakarékossági megoldás bevezetése, és már régóta vágyunk napkollektorra is. Szemétszedés területén pedig 2 és fél éves Kamilla lányunk az élenjáró most, mert bárkire rászól az utcán, ha azt látja, szemetel. „Nem szabad eldobni a szemetet bácsi, csúnya dolog. Sírnak az őzikék.”

eco: A lottó a leghíresebb terméketek. Te is megjátszod hetente?

TÁ: Ha nem is minden héten, de igen, én is aktív játékos vagyok. Be kell hogy valljam, rabja vagyok a „saját” számaimnak, amelyeknek megvan a maga története.

eco: A játéknál melyikben hiszel? - Sors, vagy inkább szerencse? :)

TÁ: Is - is.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Interjú Fáy Zsolttal

Fáy Zsolttal, a MagNet Magyar Közösségi Bank alapító tulajdonosával, igazgatósági elnökével beszélgettünk.