Légy egészséges a telefonoddal!

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/04/17

Nyolc hasznos alkalmazást gyűjtöttünk össze, amelyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy letegyük a cigit, elérjük az álomsúlyt vagy éppen környezettudatosabban éljünk.

Le a cigarettával!

Smoking Time Machine (Android, iPhone)

A dohányosok számára sokkoló lehet, hogyan néznek majd ki 10, illetve 20 év múlva, ha nem teszik le a cigarettát. A Smoking Time Machine nem csupán alkalmazás, hanem a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) által elindított program is, amely elsősorban a fiatalokat célozza meg, akikre leginkább lehet hatni, például bőrük rohamos öregedésének bemutatásával. (Az okostelefonnal nem rendelkező dohányosok is megnézhetik jövőbeni önmagukat a Cumbria Partnership NHS oldalán.)  A program használata igen egyszerű: csak fel kell töltenünk egy mostani arcképet magunkról, majd be kell állítanunk,hogy hány évnyi hatással kívánunk szembesülni (10 vagy 20). Visszacsatolásként láthatjuk még azt is, hogy mennyivel festene jobban a külsőnk ugyanennyi év múlva nem dohányzóként.

QuitNow! - Stop smoking  (Android)

Ha valaki már elhatározta, hogy leszokik a cigarettáról, itt egy segítő alkalmazás, hogy a fogadalom ne csak üres ígéret maradjon. Az applikáció a cigarettamegvonásból fakadó szorongás leküzdéséhez igyekszik hozzájárulni, mégpedig igen érdekes módon:megtekinthető, hogy hány perce (órája, napja) lett elszívva az a bizonyos utolsó cigi, mindeközben épp hány száltól "menekült meg", valamint ezzel mennyi pénzt és időt spórolt. A QuitNow! emellett WHO-alapú mutatókat is kínál, amelyekkel végigkísérhető az egészség javulásának folyamata, az eredménylista egyes elemeit figyelve pedig a volt dohányos egyre közelebb kerülhet a kitűzött célhoz az idő múlásával.

Mutasd a tányérod!

LIVESTRONG.COM Calorie Counter Lite (Adroid, iPhone)

Lance Amstrong alapítványa, a Livestrong számos alkalmazást (is) kidolgozott az egészségesebb életmód könnyebb betartásához. Ezzel az applikációval például – ételeink és testmozgásunk következetes vezetésével – elérhetjük az álomsúlyt. Ehhez először ki kell tűznünk, hogy hány kilogrammot szeretnénk veszíteni hetente (persze valakinek lehet, hogy csupán a szinten tartás vagy éppen a hízás a célja) majd az alkalmazás kiszámolja a napi kalória-szükségletünket. Ezután minden nap, étkezésekre lebontva egyszerűen bevisszük, hogy mit szeretnénk fogyasztani, mindezt manuálisan vagy a több mint egymillió ételt tartalmazó listából kiválasztva,kalóriaértékkel együtt. Ha valóban meg is ettük (és e tényt jelezzük), láthatjuk, hogy mennyi kalóriát vihetünk még be szervezetünkbe, vagy hányat kell elégetnünk testmozgással, hogy tarthassuk a limitet. Az alkalmazás a megfelelő vízbevitelre is figyelmeztet (minimum 8 pohár). És ez még nem minden, ugyanis fogyásunkhoz egy több mint 4 milliós támogató közösség segítségét – támogatását is „kikérhetjük”.

Diet Tracker Lite (iPhone)

A legegyszerűbb és legdiszkrétebb módja, hogy betartsd a diétád - tartja az alkalmazás leírása - ha lefotózod, amit megeszel. A kalóriaértékét ugyanis ebből számolja ki, persze te is megbecsülheted. Akkor sem kell aggódnod, ha randin vagy üzleti ebéden vagy: az "álcázott" módban észrevétlenül készíthetsz képet (mintha csak az e-mailjeid olvasnád), a további részleteket pedig később is hozzáadhatod.

Mozogj helyesen!

iDoo (Android, iPhone, 15 bemelegítő gyakorlatig, 3 edzéstervig ingyenes, ezentúl már fizetős)

Ha nincs időnk vagy lehetőségünk edzőterembe menni,a magyar fejlesztésű iDoo lehet a kvázi személyi edzőnk. A gyakorlatok helyes elvégzésére tanít meg az applikáció, oly módon, hogy edzés közben a telefon szenzoraival méri, mennyire hajtottuk helyesen végre az adott gyakorlatokat. Virtuális edzőink - Klim vagy Bill - 3D-ben mutatják be az elvégezendő gyakorlatokat, az edzés végén pedig minden gyakorlatnál azonnal láthatjuk, hogy hány kalóriát égettünk el vele

Élj energia-és környezettudatosan!

Energy Watchdog (Android)

Egy rendkívül hasznos alkalmazás ahhoz, hogy csökkentsük villamosenergia-költségeinket – pusztán azzal, hogy ellenőrizzük elektromos készülékeink hatékonyságát, és megtaláljuk azokat, amelyek többet fogyasztanak, mint kellene. Ehhez pedig nincs szükség semmilyen csodakütyüre, csupán a telefonunkra, és erre az applikációra. Amit tudnunk kell a használatához, hogy az elektromosság mágneses mezőt hoz létre, ezt - ha közel tartjuk a telefont a tesztelni kívánt eszközhöz – érzékeli az alkalmazás. Magát az energiafogyasztást (és ennek költségét) kétféleképpen méri: vagy pillanatnyilag, vagy időarányosan – utóbbit a standby üzemmódban használt készülékeknél érdemes alkalmazni.

ecoFootprint (Android)

Hány földgolyó kéne ahhoz, ha mindenki olyan életmódot folytatna, mint mi? – erre ad választ ez az applikáció, miután válaszoltunk a 19, illetve 42 kérdésre (nem kell aggódni, pár perc alatt megvan a rövidebb). Az eredmény függvényében pedig a végén hasznos tanácsokat kapunk, hogy lefaragjunk ökolábnyomunkból.

Green Tips (Android)

Ha esetleg még több környezettudatos tippre vágyunk, töltsük le az előző kettő mellé ezt az alkalmazást is, amely Európai Környezetvédelmi Ügynökség több mint 150 zöld javaslatát tartalmazza. Kereshetünk is az „adatbázisban” attól függően, hogy például közlekedésről, hulladékgazdálkodásról, az éghajlatváltozásról vagy a megújuló energiaforrásokról szeretnénk-e többet megtudni – ám elegendő az is, ha csak megrázzuk a telefonunkat, máris jön a következő rövid bölcsesség.

 

forrás: play.google.com/store, iphoneapplicationlist.com/apps

A rovat új hírei

Hasonló

Mobilozz zölden!

Folyamatosan támadják a környezetünkért aggódók a különböző mobiltechnológiákkal foglalkozó cégeket, vajon jogosan?