Mobilozz zölden!

Magazin

2012/11/05

Folyamatosan támadják a környezetünkért aggódók a – energiaforrásainkkal valóban kissé pazarlóan bánó – különböző mobiltechnológiákkal foglalkozó cégeket, amelyek, engedve a nyomásnak, egyre több környezetkímélő megoldást dobnak piacra. A legújabb zöld mobileszközökből csemegéztünk.

A bírált cégek közül is elsőként említendő az Apple, amely az iPhone sorozat megvalósításával forradalmi áttörést ért el a mobilkészülékek világában, gyakorlatilag az almás cég készítette el az első okostelefonokat. A telefonok mellett a legújabb iPadekben is számos zöld megoldást alkalmaznak. Erre szükségük is van, hiszen az Apple-birodalom a környezetvédők, elsősorban a Greenpeace támadásainak folyamatos kereszttüzében áll. Elsősorban azt róják fel nekik a zöldek, hogy az említett kütyük működéséhez elengedhetetlen szerverpark elképesztő mennyiségű energiát fogyaszt, amelynek előállítása óriási terhelést ró a környezetre. Talán azonban nem is akkorát, mint ahogy azt sokan gondolják. Az Apple-lel foglalkozó Almalap blog idéz ugyanis egy közleményt, amely szerint a szerverpark energiaszükségletének közel kétharmadát már a cég maga állítja elő, elsősorban egy saját napelem-park segítségével, amelyet ez év végéig a duplájára bővítenek. Így 124 millió kW/h energia előállítására lesz alkalmas a berendezés.

Érdemes megjegyezni, hogy más cégek is törekednek a napenergia minél szélesebb körű felhasználására. A világ legnagyobb mobilpiacával rendelkező India napelemes mobiltornyok építését kezdeményezte. A Nokia a környezeti rádióhullámokat felhasználó zöld mobilok tervezésével kísérletezik, valamint napelemes töltőket gyárt, és folyamatosan kísérletezik a napelemes telefonok megvalósításával. Az LG és a Samsung is a napenergia felhasználását tartja elsődlegesnek alkatrészei gyártásakor, valamint készülékei üzemeltetése során. Újabban a legtöbb mobiltöltőt is „zöldítik”, vagyis újrahasznosított energia segítségével, környezetbarát anyagokból készítik.

Visszatérve az Apple „zöldségeihez”: számos kritikában előkelő helyet foglal el, miszerint az emberiség nagy részénél az almás kütyükkel lavinaként elindított készülék-függőség óriási terhet ró a környezetre, hiszen ezek előállítása nemcsak energiát, hanem nagy mennyiségű felhasznált anyagot és munkaerőt is igényel, ebből pedig, hozzávéve még az elhasznált készülékek bizonytalan sorsát, tetemes hulladékterhelés is keletkezik. Nos, a cég éppen ezért folyamatosan igyekszik elejét venni a támadásoknak. Az Apple az iPad legújabb verziójának 2010-es bemutatása óta több mint 55 millió darabot adott el belőle világszerte, de mitől zöld az említett tablet? Számos pozitív, és kevésbé pozitív aspektusa van a készülékkel kapcsolatos környezeti kérdéseknek.

Az iPad újrahasznosított üvegből és alumíniumból készül, kijelzője is környezetbarát, működése pedig csökkentett mennyiségű energiát igényel. Viszont az előállításához, használatához, szállításához és újrahasznosításához szükséges károsanyag-kibocsátás igen magas, az 55 millió darab tablethez összesen több mint 1,2 millió autó éves kibocsátásának megfelelő széndioxid-szennyezésre volt szükség. Ez egy táblagépre vetítve 515 mérföldnyi autózáshoz, 24 könyv vagy 3 évnyi napilap előállításához szükséges károsanyag-mennyiségnek felel meg. A szerverpark működtetéséhez szükséges energiáról már szóltunk, ebben nem áll rosszul a cég. A gépeket előállító gyárak egyikében történt robbanás nyomán négy dolgozó meghalt, 77 pedig megsérült, és a gyárak hulladék- valamint szennyvízkezelésének kérdése is aggasztó, és több tucat Apple-gyárban nem megfelelő a veszélyes kémiai anyagok kezelése. Újrahasznosításban viszont jól állnak: az Apple-termékeket forgalmazó országok 95%-a bekapcsolódott az újrahasznosítási programba, 1994 óta a Nimitz anyahajó tömegénél nagyobb mennyiségű készülék került újrahasznosításra.

Zöld ötletek a mobilalkalmazásokban, vagy a készülékek kiegészítő tartozékai között is egyre nagyobb számban tűnnek fel, ezekről a következő részben esik szó.

 

forrás: crispgreen.com, almalapmintblog.blogspot.hu, alternativenergia.hu, energiapedia.hu

A rovat új hírei

Hasonló