Az iWatch az Apple újabb nagy dobása

Magazin

2013/03/24

Az Apple cég újabb világhódító kütyü megalkotásán dolgozik. A cég fejleszteni kezdte intelligens karóráját. Az iWatch névre keresztelt szerkezet egyelőre megosztja a közvéleményt, de kétségtelenül ez a jövő útja.

Mi az iWatch?
Manapság, ha meg akarjuk tudni, mennyi az idő, vagy elő kell vennünk a mobilunkat a zsebünkből, vagy van egy analóg karóránk a telefon mellé. Képzeljük el, milyen lenne, ha a kettőt ötvözhetnénk, és egy mini számítógépet hordanánk a kezünkön karóra helyett. Ezt az ötletet készül megvalósítani az Apple iWatch, a számítógép-óriás legújabb innovációja. Az ötlet kétségtelenül óriási, a megvalósítás azonban egyelőre még felvet néhány kérdést. A bizonytalanságok mellett viszont számos lehetőség is rejlik a csuklón hordható mini komputerben. Ráadásul elképesztően menő, hiszen Dick Tracy vagy James Bond is hasonlót használt!

Végtelen lehetőségek
Az iWatch természetesen nem csak telefon és karóra lenne, hanem az okostelefonok további előnyeit is magában foglalná. Így használhatóak lennének rajta alkalmazások, és egyéb mobileszközök is. Hosszú távon a közvetlenül elérhető, kényelmesen, egyszerűen használható karóra határozhatja meg az alkalmazások fejlesztésének menetét.

A másik, megdöbbentően futurisztikus felhasználási lehetőség a biometrikus adatok rögzítése és közvetítése. Az iWatchot ugyanis úgy tervezik, hogy kiegészíthető legyen különböző, testfunkcióink működését nyomon követő érzékelőkkel, amelyek folyamatos visszajelzést adnak nekünk egészségi állapotunkról. Az okos-karóra lehetőségei persze itt nem állnak meg, akár GPS-ként, kinetikus elven működő konzolos játékok irányító eszközeként, vagy otthoni eszközök (multimédiás termékek, termosztát) távirányítójaként, de egyszerű MP3 lejátszóként is használhatjuk a csodakütyüt.

A következő lépés az iWatch integrálása egyéb, már meglévő készülékeinkkel. Az eszköz Bluetoothon keresztül az eddigi tesztek alapján gond nélkül kapcsolódni tud a zsebünkben, vagy táskánkban lévő okostelefonhoz. Így képesek lehetünk szöveges üzeneteket, e-maileket, közösségi oldalakat, tőzsdei árfolyamokat, vagy bármit olvasni a karóránk kijelzőjén anélkül, hogy elő kellene vennünk a másik készüléket. De akár zenét is hallgathatunk, vagy egy fülhallgató segítségével telefonálhatunk is úgy, hogy a karóránkba beszélünk, mint Dick Tracy, James Bond vagy Michael Knight!

Technológiai feltételek
A karóra elkészítésének persze technológiai feltételei is vannak. Fontos egyrészt a hajlékony anyag, amelyből az érintőképernyős iWatch elkészülhet. A minőség sem mindegy, hiszen egyrészt akár egy kabátujj vagy kesztyű alatt is működnie kell, másrészt közvetlenül ki van téve az időjárás viszontagságainak is. Ebben nyújt segítséget az Apple-nek a Corning Glass Technologies, akik már az iPhone elkészítésében is segédkeztek. A cég ugyanis kifejlesztette a Willow Glass névre keresztelt papírvékony, hajlékony üveget, amelyet körbe, karóra alakúra lehet nyomni anélkül, hogy eltörne. Ezzel az iWatch előtti legfontosabb fizikai akadály elhárult.

 

 

Fontos az órába építendő hangeszköz is. Egy nagykezű embernek egy kis, karóra méretű kijelzőt ujjal vezérelni ugyanis kész rémálom. Az Apple ezért kifejleszt egy olyan virtuális segédrendszert, amellyel hangüzenetek formájában irányíthatjuk készülékünket. Ez sokat segíthet az akadálymentes felhasználás fejlődésében is.

Lényeges szempont, hogy mivel karóráról van szó, kis méretben kell elegendő energiát tárolnia egy érintőképernyős kijelző működtetéséhez anélkül, hogy minden nap töltőre kelljen tenni. Már dolgoznak olyan kisebb, és gyorsabb chipeken, amelyek a mozgási energiát elektromos energiává tudják alakítani, de gondolkodnak különböző vezeték nélküli töltési lehetőségekben is.

Az iWatch első verziójával kapcsolatban felmerül ugyanaz a probléma, ami az első táblagépekkel kapcsolatban is. Ha a legegyszerűbb termék egy sima, kijelzős Bluetooth-eszköz, akkor mindenképpen kell, hogy legyen egy okostelefonunk is ahhoz, hogy használni tudjuk. Ha azonban olyan iWatch készül, ami függetlenül is működtethető, akkor még kisebb méretben kell óriási tárhelyet alkotni a különböző zenei, képi, és egyéb fájloknak. Ha ez sikerül, akkor valóban elkészülhet egy karóraként hordható, számítógépként funkcionáló telefon.

Ez azonban a jövő zenéje, ahogy az is, hogy a gyártók milyen módon akarják kiküszöbölni azt a mérhetetlen mennyiségű unikális ásványfelhasználást, ami egy ekkora méretű, hajlékony üvegből készülő eszköz sorozatgyártásához szükséges. Nem beszélve az elektronikai hulladékok növekvő, mindent beborító rengetegéről, amelyre az iWatch csak rátenne még egy lapáttal.


Kép forrása: flickr / Brett Jordan

 

forrás: treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló

Mobilozz zölden!

Folyamatosan támadják a környezetünkért aggódók a különböző mobiltechnológiákkal foglalkozó cégeket, vajon jogosan?