Önfenntartás Hawaiion

Útinapló

2014/02/21

Ha egy közösség az önfenntartásról álmodik, akkor a Hawaii Szigetek a legideálisabb hely, ahol érdemes ebbe belevágni.

Hawaii szigetvilága nyolc nagyobb szigetből, számos korallzátonyból és kis szigetből áll össze.

Ami minden hawaii szigeten fellelhető - ezer más dolog mellett - azok a ökoszemléletű “újrakezdők”, akik a nagyvárosi nyüzsgést és a mókuskereket hátrahagyva egy nyugodtabb és teljesebb élet reményében költöznek a térségbe. Céljuk eltérő, van akik farmot vesznek és a kertészkedésbe ássák bele magukat, máshol a hangsúly inkább a művészeteken és az alkotói munkán van, de olyanok is felbukkannak, akik a szabad, hippis életérzést keresik.

Ezt Hawaii-on könnyen el lehet érni, hiszen az egyenletes klímának köszönhetően sosem kell félni attól, hogy lesz-e tűzifa télire, vagy miből futja télikabátra, csizmára. A vulkanikus talaj termékenységének köszönhetően a gyümölcsök is szabadon teremnek, a tenger telis tele van hallal, így a gondtalan életnek ez a szigetvilág egy ideális helyszíne lehet.

A legtöbb farm a Nagy Szigeten található, hisz nagyságából adódóan itt a legolcsóbb a föld és itt a legtöbb a szabad terület.

Itt nem csak kis családi farmok, hanem népes közösségek és ökofalvak is kialakultak. Ezeknek a kezdeményezéseknek a legnépszerűbb területe, a Nagy Sziget dél-keleti része, Puna térsége. Ez egy esőerdős, bő csapadékos terület, ahol burjánzik a növényzet és minden megterem. Vulkanikus fekete talaja nagyon jó termést biztosít és az óceánpart is szemet gyönyörködtető a lávás, fekete szikláival.

A Polestar Gardens
Ezen a területen található egy közösségi farm, a Polestar Gardensben. A 14-18 fős csapat pár holdnyi területen él, egy óriási lakóépülettel, benne közösségi nappalival, konyhával és szobákkal tele. A ház mellett van egy szolid, de ízlésesen berendezett szentély, amit meditációs teremnek használnak. A területen szétszórtan találhatóak hangulatos kis bungalók és a sátor sor, ami a rövidtávú önkénteseknek ad otthont. A sátrazás legkellemetlenebb része a nádban megbújó kistermetű békák hada, amely éjjelente megállás nélkül szolgáltatja a háttérzenét a munkában megfáradt önkéntesek álmához.

A Polestar közösség tevékenysége szerteágazó, egy kertészetért felelős tagja az önkéntesek segítségével gondozza a kertet. Egy másik csapat feladata a vendéglátás, turizmus és a szervezett programok koordinálása. Ugyanis bevételük egy részét a turisták szolgáltatják, akik messziről utaznak el hozzájuk. Céljuk hogy feltöltődjenek a mesés környezetben, vagy egy, a Polestar Gardens által szervezett művészeti programon, egészséges életmód táboron, vagy kreatív tanfolyamon vegyenek részt. A közösség egyik megalapítója az építőszakmából érkezett, így építészeti vállalkozásaik is vannak, sőt a saját területükön is folyamatosan új épületeket álmodnak meg, mint például a tavalyi közösségi iskola megépítése.

Jótékonyságra is marad energiájuk: áram nélkül élő hawaii családokhoz járnak el és segítenek napelemek kiépítésében, hogy az áramellátás biztosítva legyen az elszegényedett családok otthonaiban is.

Hogy mitől nevezhetnénk ökonak ezt a közösséget?
Egyrészt, mert nagy hangsúlyt fektetnek a növénytermesztésre, bár az önellátástól messze járnak. Másrészt mert 20 emberre összesen 3 közösségi autó van, ami messze elmarad az amerikai átlagtól. Harmadrészt, mert minden elektromos áramot a saját napelemeikkel termelnek meg. Ennek persze van hátulütője is, a mosógépet csak napsütéses időben lehet elindítani. A vízgazdálkodásuk teljesen független a közműtől. Az esővizet nagy tartályban és egy kis tóban gyűjtik, majd több szűrőn át tisztítják meg, hogy fogyaszthatóvá váljék.

A napi munkájukhoz sok önkéntesre van szükségük, akik vagy a kertben dolgoznak, például a banánültetvényt tartják rendben, óriási pálmaleveleket ritkítva, komposztálva, vagy a cukornád füvét vágják, vagy épp ananászpalántát ültetnek vagy gyümölcsöt szüretelnek.

Abban a csapadékos térségben, ahol ez a telek fekszik, a megszokottól eltérően működik a természet. A paradicsom és a görögdinnye például ritka mint a fehér holló, mert hiába van meleg, a napsütéses órák száma nem olyan intenzív, mint nálunk egy kánikulákkal megtűzdelt nyári szezon. Viszont vadon is megterem a banán, az avokádó, a papaya és a mangó, és egyéb, nálunk sosem látott gyümölcsök.

Középpontban a jógi tanításai
A Polestar Gardens élete egy indiai jógi, Paramahansa Yogananda tanításain alapszik és az ő irányelveit követi. Minden reggel a meditációs szentélyben 5:45-től indul jógafoglalkozás és energetizáló gyakorlat, amit egy egy órás meditáció követ egészen 8 óráig. A reggeli 8:15 kor kezdődik, amit akárcsak az ebédet és a vacsorát, egyetlen egy ember készít el, előzetes beosztás alapján. Így egy konyhára beosztott embernek egy héten maximum csak kétszer kell foglalkoznia a főzéssel.

Reggeli után egy eligazítás következik, ahol az egész csapat megbeszéli, hogy milyen munkálatokat terveztek be arra a napra, és mihez hány segítő kéz kell még. A feladatok után jön pár lélekemelő idézet, vagy egy-egy rövidebb anekdota, majd irány a munka. Ebéd előtt szintén van egy rövidebb meditáció és este is vacsora előtt. A meditációkat, közös éneklések, kiirtanok, előzik meg, aminek szerdán tartják a heti ünnepnapját. Ilyenkor a környékről sokan látogatják meg a farmot, hogy együtt zenéljenek, énekeljenek, ami egy hatalmas közös vacsorával zárul. Péntekenként is látogatóba jön a környék apraja-nagyja, mert ilyenkor kerül megrendezésre a heti röplabda verseny, ami szintén közös vacsorával zárul.

A rendszeres meditáció, a jóga és a szolgálat hozzásegíti a közösség tagjait egy kiegyensúlyozott életvitelhez. Ennek pozitív hozadéka a végtelen kedvesség, nyitottság és megértés, amivel egymáshoz fordulnak. Náluk a bizalmat nem elnyerni kell, mert ők azt az első találkozástól fogva megelőlegezik.

Akit az emberek kedvessége, vagy a közösség ereje nem hoz lázba, az sem bánja meg a látogatást, hiszen a természet gyönyörűsége ragyogja be az ide tévedő szerencsés turista mindennapjait.


A rovat új hírei

Hasonló

Élőfalvak nyomában

Hazánk bővelkedik olyan kezdeményezésekben, amik a természetközeli életvitelt tűzték ki zászlajukra.

A rovat legolvasottabbjai

"Dobd ki a szemetest" kihívás 2020

Tóth Andi, a Dobd ki a szemetest című könyv szerzője egész éves kihívást indít 2020-ra, melynek ideje alatt minden hónapban egy ...