Európa egyik legzöldebb faluja

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/09/24

A skóciai Eigg után itt a következő önfanntartó település! A lengyelországi Kisielice falu példamutató módon kizárólag zöld energiát hasznosít.

A 17 280 hektáron elterülő falu a 2014-es ManagEnergy Award-on díjat kapott az önellátás kategóriában. Hogy mivel érdemelte ki? - A Kisielice-en található, nyílt zöld területekkel körülhatárolt két szélerőműtelep 48 szélturbinából áll, amelyek összesen 82 Megawatt energiát termelnek. Egy központi 6 MW-os kapacitású, szalmával működő biomassza kazán fűti a helyi épületek 85%-át a téli időszakban, nyáron pedig ezt az energiát használják vízmelegítésre. 2013 decemberében megépült a falu első biogáz erőműje is, amely 1 MW fűtőenergiát és 1 MW elektromos áramot szolgáltat. Az elért eredmény rendkívülinek mondható, tekintve, hogy Lengyelország energiaszükségleteinek 90%-át szénből nyeri.

Az egyrészt adományokon és helyi adóbevételeken alapuló beruházások koordinálását a faluközösség végzi, amelynek fő célkitűzése, hogy az apró, 2 300 főt számláló falu néhány éven belül teljesen függetlenné váljon az óriás energiaszolgáltatóktól. (Így természetesen a széndioxid kibocsátása is csökken, ami természetesen a levegő minőségének javulását is jelenti.)

Adok-kapok
A helyi lakosok anyagi szempontból is jól járnak a fejlesztésekkel: a közösség turbinánként évente 5000 eurót fizet kárpótlásul azoknak a farmereknek, akiknek a földjén szélerőmű kerül kilhelyezésre. Sőt, az általuk megrermelt - egyébként teljesen felesleges - szalmát fel is vásárolják tőlük, ami végül a biomassza kazánban kerül felhasználásra.

Van jövője
Már épül a harmadik, 24 MW-os szélerőműtelep, és tervbe van egy egész naperőműtelep kiépítése is, és ha ez még nem lenne elég, a következő fázisban minden egyes középületen 10k W kapacitású napelemet is el fognak helyezni! - Reméljük, hogy a Kisielice üzenete nyitott fülekre talál, a környezettudatos gondolkodásmód egyre szélesebb körben válik elfogadottá, és a falu nyomdokaiba lépve egyre több ilyen "zöld" projekt valósul meg Európában, így hazánkban is.


Kép illusztráció, a szintén lengyelországi Gmina Sztum településen készült, eredeti kép forrása: Wikipedia, szerző: pawjan1k

 

A rovat új hírei

Hasonló

Fűtsünk megújuló energiával!

Földgáz helyett jöjjön a földhő, a biomassza és a napenergia. Ez nemcsak a környezetet kíméli, hanem a gazdaságnak is jelentős ...

400 szélkerék Burgenlandban

Felavatták a négyszázadik szélkereket, a tartomány szélerőművei már csaknem 600 ezer háztartás áramellátását képesek ...