Ötmilliárdos rekultivációs program

Hír

írta: MTI
2015/02/13

Lezárult a hulladéklerakó rekultivációs program Egerben.

Az ötmilliárd forintos beruházás nem csupán tájsebet gyógyító esztétikai beavatkozás, megvalósítására természetvédelmi és közegészségügyi szempontok miatt is szükség volt - mondta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Egerben, a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás beruházásának projektzáró rendezvényén. A beruházást az Európai Unió és a magyar állam száz százalékban finanszírozta.

A szemétgödrökön túl
V. Németh Zsolt felidézte: Magyarország uniós csatlakozását megelőzően 2667 szemétgödör volt országszerte. Ezek súlyos környezeti terhelést jelentettek, ezért kezdeti lépésként - még a PHARE-program keretében - az egész országban felmérték a szeméttelepek pontos helyét és az általuk jelentett kockázatot.

Emlékeztetett arra is, hogy az uniós csatlakozáskor át kellett ültetni az EU-s hulladékgazdálkodási szabályokat a magyar jogrendszerbe. Ennek értelmében pedig 2009 június 30-ig be kellett zárni vagy át kell építeni azokat a tározókat, amelyek semmilyen műszaki védelemmel nem rendelkeztek. Az államtitkár szerint mostanra a lerakók mintegy felét sikerült rekultiválni, a 2020-ig terjedő programozási időszakban tehát van még feladat. A Területfejlesztési és Településfejlesztési Operatív Programban lesznek források e kötelezettségek maradéktalan teljesítésére - tette hozzá államtitkár.

Hulladékból erőforrás
V. Németh Zsolt rámutatott:  - Másként tekintünk ma már a hulladékra is: egyre inkább erőforrást látunk benne. Hangsúlyozta: elsősorban az újrahasznosítást kell előnyben részesíteni. A feleslegessé vált ruhákat, műszaki cikkeket oda lehet adni azoknak, akik még használni tudják, ha ez nem lehetséges, anyagában kell hasznosítani a hulladékot. Ezt kövesse csak az ártalmatlanítás, illetve a termikus hasznosítás, s csak a legvégén maradó, hasznosíthatatlan anyagok kerüljenek a lerakókra - vázolta a szemléletváltozás lényegét.

Habis László, Eger polgármestere, a hulladékgazdálkodási társulás elnöke arról beszélt, hogy egy-egy ilyen projekttel a korábbi generációk által elkövetett hibákat kell helyrehozni.

Rámutatott: a beruházás részeként a két korábbi egri lerakót is rekultiválták, amely nemcsak az itt élők, hanem a történelmi borvidék és egri, illetve egerszalóki gyógy- és termálturizmus, és így az idelátogatók szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

A kivitelező konzorciumot vezető Közgép Zrt. kommunikációs igazgatója, Puskár Anett elmondta: a 2012 nyarán kezdődött beruházás keretében a 81, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei település alkotta társulás 36 önkormányzatának 38 lerakóját számolták fel, illetve rekultiválták. A program mintegy 230 ezer embert érintett, a munkák során 3,8 millió köbméternyi hulladékot rekultiváltak.


Kép forrása / Szerző: Cezary p

 

A rovat új hírei

Hasonló

Szemétben az élelmiszer

A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10%-a kerül kukába. Tudatos vásárlással körülbelül 50.000 Ft-ot ...