A legnagyobb szeméttelepek

Magazin

írta: Kiss Gábor
2013/06/26

Betekintés a világ 5 legnagyobb szeméttelepébe.

A fejlett országokban egy lakos átlagosan 1 kg hulladékot termel naponta (az USA-ban ez meghaladja a 2 kg-ot). A legnagyobb szeméttelepek az erősebb gazdasági mutatókkal rendelkező nagyvárosok mellett helyezkednek el, hiszen ezeken a területeken nagyobb a fogyasztás is. Jellemző továbbá az is, hogy azok az országok - ha tehetik - a kevésbé fejlett keleti területekre szállítják a hulladékot.

Igyekeztünk összegyűjteni az 5 legnagyobb szeméttelepet, ám nem voltunk könnyű helyzetben, hiszen számos esetben csupán megbecsülni lehet valós méretüket.

Ami tény, hogy ha globálisan tekintjük a szemétlerakókat, többségük még távolról sincs köszönő viszonyban a hulladékok kezelésével. Mert mi is a hulladékkezelés? - Amikor megvalósul a szemét negatív - pl. emberre is ártalmas - hatásának csökkentése, az újrahasznosítása, mindez természetesen a környezet védelmének szellemében, a fenntarthatóság érdekében. Tehát jó esetben a hulladékokat összegyűjtik, szállítják, előkezelést alkalmaznak (pl. mosás), eközben megfelelően tárolják, majd hasznosítják (feldolgozás, újrahasznosítás), vagy épp ártalmatlanítják. Legalábbis ez lenne a megfelelő, környezettudatos eljárás. Van persze a listában olyan telep, amely az adott területen épp hatályos törvényeknek és ajánlásoknak megfelel, így például utólagos szelektálással igyekeznek segíteni a hulladékok feldolgozását, vagy épp a szemétből felszabaduló metánból energiát igyekeznek előállítani, azonban a képeket látván elgondolkodhatunk ezek hatásfokán.

A „szemétsziget”, avagy a vándorló folt
Csendes-óceán
A lista egyetlen olyan telepe, amelynek tartalma nem tervezetten jött létre és sajnos rekultivációs program sincs rá, hogy hogyan gyűjtsék be és hasznosítsák újra a "benne" fellelhető hulladék tömeget, mivel az az óceán felszínén, vagy a felszín alatt néhány méterre lebeg. Kiterjedése 700 ezer km² és 15 millió km² között van, a legoptimistább becslés esetén is Magyarország területének több mint a hétszerese! Átlagban 340 ezer szemétdarabot (főleg műanyagot) tartalmaz minden egyes km²-en. Komoly veszélyt jelent az állatokra is, madarakra és halakra egyaránt, mivel sok esetben táplálék gyanánt megeszik a szemetet, amely végül a halálukat okozza.


Sudokwon szeméttelep
Dél-Korea, Incheon
Naponta 18 ezer tonna szemét érkezik erre a szeméttelepre. A hulladék lebomlásával képződő gázokat (pl. metán) különböző technológiákkal igyekeznek energiává alakítani.


Bordo Poniente szeméttelep
Mexico, Nezahualcoyotl
A telepen 76 millió tonna szemét van, és napi 12 ezer tonnával bővült egészen addig, amíg 2012-ben végül bezáratták.


Apex szeméttelep (egyben az USA legnagyobb szeméttelepe)
California
Napi 9 ezer tonna szeméttel bővül. Ez a mennyiség 2007-ben napi 15 ezer tonna volt. A hulladék lebomlásával képződő gázokat itt is igyekeznek különböző technológiákkal hasznosítani.


Lagos szeméttelep, pontosabban "szemét-város"
Nigéria, Lagos
Listánkat a nigériai szemétteleppel zárjuk, amely egy városnak is felfogható. A telepre naponta 9 ezer tonna szemét érkezik, a közvetlen környezetében, valamint benne 16 millió ember él! A BBC és Will Anderson által készített 2010-es "Welcome to Lagos" című dokumentumfilm az európai szemlélő számára hitelesen igyekszik bemutatni a várost és az ott élő embereket. Érdemes megnézni.

 

A rovat új hírei

Hasonló