Szemétben az élelmiszer

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/11/24

A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10 százaléka kerül kukába, pedig tudatos vásárlással és fogyasztással egy család évente átlagosan 50 ezer forintot takaríthatna meg - hangsúlyozta a környezetügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten.

V. Németh Zsolt a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában rendhagyó tanórán vett részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében, amelyen a szaktárca az élelmiszer- és ételhulladék keletkezésének megelőzésére, valamint az élelmiszerpazarlás megfékezésére kívánta felhívni a figyelmet.

Az államtitkár ismertetése szerint Magyarországon a legutolsó adatok szerint mintegy 566 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik egy évben, ennek 10 százaléka a mezőgazdaságból, 51 százaléka a feldolgozásból származik, 39 százaléka pedig települési hulladékként kerül a kukába. Kiemelte, hogy Magyarországon csak a fogyasztáshoz kapcsolódóan 218 ezer tonna hulladék keletkezik, ennek negyede Budapesten. Magyarországon egy család évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszert dob ki.

Magyarországon csökkenőben lenne az élelmiszer pazarlás? - Úgy tűnik, igen. A 2012-es adatok szerint egy átlagos magyar háztartásban évente 40 ezer forintnyi, azaz körülbelül 160 kilogrammnyi élelmet dobott a szemétbe, amely 2010-ben még 50 ezer Ft volt.

Mindegy melyik globális jelentésnek hiszünk, a helyzet rossz.
A legfrissebb felmérések szerint globálisan évente az élelmiszerek egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe. Ennél sötétebb képet fest az Institution of Mechanical Engineers által készített 2012-es globális jelentése, amely szerintünk napjainkban is irányadó, mivel javulásnak semmi okát sem látjuk. E szerint a világon megtermelt élelmiszer mintegy fele, összesen kétmilliárd tonna vész kárba éves szinten. A több mint négymilliárd tonna élelmiszer 30-50 százaléka (1,2-2 milliárd tonna) soha nem jut el az emberekig. - Ebben persze benne van az élelmiszertermelés, -feldolgozás és -szállítás során használt természeti és energiaforrások elpazarlása, avagy a helytelen tárolás és szállítás, valamint a vásárlók pazarlása is.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet november 22-30. között rendezik meg az idén. Magyarország már harmadik éve vesz részt az akcióban, amelyet az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség koordinál. A rendezvény évről évre egyre népszerűbb Magyarországon: az idén mintegy 140 akciót regisztráltak országszerte, amelyeken összesen több mint százezren vesznek részt.


Főkép forrása: flickr / U.S. Department of Agriculture


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló