Méreg szivárog a Hortobágyon

Hír

írta: Admin
2015/03/04

A határértékeket meghaladó mennyiségű szennyező anyag található a csatornák üledékében.

2015. február 17-én a telephelyen túl a Hortobágyba folyó csatornákból vett hét mintát a Greenpeace felkérésére a debreceni Isotoptech munkatársa. A kémiai vizsgálat sajnos azt bizonyítja, hogy több, a helyszínen tárolt, galvániszapra jellemző szennyező anyag a határértékeket meghaladó mennyiségben volt található a csatornák üledékében. A cink szintje mind a 7 mintában a 200 mg/kg-os határérték fölött volt, egy esetben 1117 mg/kg mennyiségben. A nikkel szintje 4, míg a krómé egy esetben volt a határérték felett. Ezen anyagok a galvániszap szennyezői közül a legkönnyebben terjedő anyagok.

A nehézfémek terjednek a környéken
A Greenpeace először 2014 januárjában járt a Hortobágyi Nemzeti Park határában található veszélyeshulladék-tárolónál. Akkor az épület melletti, a területet elhagyó esővíz-elvezető árok üledékéből vett mintát küldte el elemzésre akkreditált laboratóriumba. A mintákban a talajra vonatkozó határértékeket többszörösen meghaladó mennyiségben volt jelen kadmium, ólom, króm és cink.

A hatóságok nem tesznek semmit
A Földművelésügyi Minisztérium közlésével szemben sajnos több mint egy év elteltével továbbra is lényegében változatlan a helyzet. A veszélyes anyagok törött, egymásra hányt hordókban találhatóak, megsértve a tárolásra vonatkozó szabályokat. Az összerogyás szélén álló hordóhalmok bármikor leomolhatnak, ami újabb jelentős szennyezést okozhat. Az oldalfal nélküli, romos telepről a szélnek mindössze körülbelül húsz méteren át kell vinnie a por formájú mérgeket, hogy azok az út másik oldalára, a Hortobágyi Nemzeti Park területére jussanak. A szennyezett tározóba védett madarak járnak be, a területen későbbi prédává váló rágcsálók élnek; így a szennyezés az egész táplálékláncba bejuthat. A hatóságok szerint mégsem kerülnek ki szennyezők a tárolóból.

A Greenpeace ezért továbbra is követeli Fazekas Sándor földmüvelésügyi minisztertől, hogy haladéktalanul kezdődjön meg a kármentesítés, akadályozzák meg, hogy a szennyezők kijuthassanak. A csődbe ment, a helyzetért felelős cégtől lefoglalt 24,5 millió forint fedezné a legalapvetőbb feladatokat.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint: „Elfogadhatatlan, hogy a világörökség Hortobágyi Nemzeti Park mellett fekvő romos méregraktár felszámolását nem biztosítja a hatóság. A csődbe ment cég helyett senki sem fog intézkedni, ám a kármentesítés halogatásával a szennyezők kijutnak. Így a környezet és a természet károsodásán pár év múlva sokkal több közpénzből kell majd megtisztítani a területet.”

A rovat új hírei

Hasonló