Zöld szépségápolás: az ökológiai tudatosság a samponok világában


Hír

2022/11/14

A zöld tudatosság könnyedén, egyszerűen beépíthető a mindennapokba, és a haszna felbecsülhetetlen.

Mitől zöld a zöld?

Először is azt célszerű körüljárni, hogy mitől zöld választás a kiszemelt sampon. Az alábbi komponenseket nem tartalmazhatja, mivel ezek kivétel nélkül ökológiailag romboló összetevők:

  • szilikon,
  • SLS,
  • SLEST,
  • parabén,
  • BHT,
  • mesterséges tartósítószerek,
  • káros színezék,
  • veszélyes illatanyagok.

A fenti felsorolásból az is kitűnik, hogy a zöld, azaz környezetbarát kozmetikum használata egyrészt óvja a természetet a további károsodástól, megakadályozza az ökológiai lábnyom növekedését, másrészt a saját egészség is megőrizhető azáltal, hogy a termékben nem találhatóak egészségre káros kemikáliák. Összegezve: a környezetbarát termékek vásárlása duplán jó döntés.

 

Miben nyilvánulhat meg ezen a területen az organikus látásmód?

Abban, hogy nemcsak az kerül górcső alá, hogy mit tartalmaznak az üvegek, hanem az is a reflektorok fényében tündököl, hogy mi jellemzi a csomagolást. A sima műanyag tégely még akkor sem zöld, ha a sampon minden fenti kitételnek megfelel. A legnagyobb problémát jelenleg is azon műanyagok eltüntetése, feldolgozása, semlegesítése okozza, amik az elmúlt évtizedekben szinte észrevétlenül halmozódtak fel. Az újrahasznosítást szem előtt tartva, azonban könnyedén találni a piacon olyan terméket, ami ennek a kritériumnak is megfelel. Meg kell hagyni, hogy általában ezek a variációk többe kerülnek, mint a nem környezetbarát típusok, de nem ildomos megfeledkezni arról, hogy a bekerülési költség nagysága csupán viszonylagos. Ha ugyanis annak a fényében nézzük meg közelebbről a számokat, hogy a zöld samponból jóval kevesebb is elég, akkor máris megtérül a befektetés, mégpedig többszörösen. Mindeközben pedig a természet sem szenved.

 

Mennyire megbízhatóak a feliratok?

A „bio”, valamint az „öko” címkék azt jelentik a gyakorlatban, hogy az érintett gyártók megtettek mindent annak érdekében, hogy az előállítás mind kevésbé terhelje meg a környezetet. Ettől még a termék semmiben sem szenved hiányt, sőt.

A felelős, tudatos gondolkodáshoz hozzátartozik a fenntartható jövő tervezése, hiszen csak így valósulhat meg mindaz, ami jelenleg még csak egy dédelgetett álom. A tervezést, azonban a cselekvés követi, aminek fontos része azon kozmetikumok preferálása, amiknek az alkalmazása ennek a jövőképnek a kibontakozását segítik elő. Ez nem pusztán globális érdek, vagy cél, hanem mindenkinek egyéni szinten kétségtelenül prioritást élvez. Mindenkinek, aki egy boldogabb, gondmentesebb, minden tekintetben zöldebb jövőre vágyik.

 

A világméretű szennyezést az egyének tudatos tettei nem állíthatják meg?!

Sokan vélik ezt, pedig igazság szerint minden egyetlen egy emberrel kezdődik. Akit követ egy másik, egy harmadik, aztán egy századik, és a századikat egy ezredik. Olyan láncreakció ez, ami egy ponton túl már megállíthatatlan, önmagát generálja. Ezért érdemes tudatosítani, hogy minden egyes döntés a jövőt formálja még akkor is, ha jelenleg kicsinységnek tűnik. Ám valójában nem az. Ezeken az aprónak tűnő döntéseken múlik a vállalkozás, azaz a természet megmentésének sikere, ezzel együtt a földi élet milyensége.


Forrás: Eszter Nagy
, Szövegíró

Szövegíró, aki 2017 óta ír és a SEO területén is tapasztalattal rendelkezik. Világos és hatékony szövegeket készít, amelyeket könnyen az ügyfél és ügyfelei igényeihez tud igazítani. Emellett technológiai témákkal is foglalkozik, és néhány szövege megtalálható a termekreszletesen.hu oldalon.
Kép forrása: Pexels, Szerző: Tim Mossholder

 

A rovat új hírei

Hasonló