Hajmosás sampon nélkül

Magazin

2012/07/09

Hajmosás kétnaponta samponnal? Létezik természetes, "öko" megoldás is.

A megoldás röviden: szódabikarbóna és ecet!

Mi is a szódabikarbóna? - Egy enyhén lúgos kémhatású só, más néven nátrium-hidrogénkarbonát, amely a szódagyártás melléktermékeként keletkezik. A környezetre ártalmatlan, ugyanígy az egészségre is (ebből készítik a sütőport is), viszont hihetetlen sok mindenre jó a fogfehérítéstől a szagtalanításig. Az ecetet pedig már ismerjük: évezredek óta erjesztik, hiszen a tisztítástól a konyháig mindenhol használható, ugyancsak ártalmatlan anyag.

És akkor hogyan is lehet velük hajat mosni? Egy evőkanál szódabikarbónát egy pohár vízben fel kell oldani, majd a fejbőrbe dörzsölni. Kicsit szokatlan érzés, hogy nem habzik, de attól még működik a dolog! Lemossuk, aztán ugyanezt tesszük egy evőkanál (lehetőleg alma-) ecettel, amely ápolja a hajat és segít visszaállítani a normál pH-t, majd azt is lemossuk. A hajunknak más tapintása lesz, mert megmarad egy minimális zsírréteg, ami nem fog látszani, cserébe viszont nem kell már annyit termelni belőle. Vagyis egy idő után kevésbé zsírosodik majd a hajunk és ritkábban kell mosni.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

forrás: lukreciakencei.hu, antalvali.com

A rovat új hírei

Hasonló

5 recept a ragyogó bőrhöz

A természet patikájában számos olyan növény közül válogathatunk, melyeknek a bőrápolás terén is hasznát vesszük.

Bőrápolók a konyhából

Tekintsünk egy kicsit más szemmel az egyes alapanyagokra! Arclemosót, arcpakolást, sőt, bőrradírt is rejthet a konyhánk.