2019: meleg és szélsőséges időjárás volt a világon

Hír

írta: MTI
2020/01/01

Meleg és szélsőséges volt tavaly a világ időjárása - mondta Tóth Tamás meteorológus az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Elmondta, a Meteorológiai Világszervezet szerint ha nem is a legmelegebb év lesz 2019 globális átlagban, de a második, vagy a harmadik lehet.

Nagyon sok helyen nemzeti rekordok dőltek meg. 2019-ben 13 országban jelentettek új nemzeti hőmérsékleti rekordot. Európában két komoly hőhullám is volt. Szíriában pedig idén először 50 fokot is mértek - közölte.

Emlékeztetett arra is, hogy szélsőséges időjárási eseményből is sok volt tavaly. Példaként említette, hogy a Bahamákon a szigetek történetének legerősebb hurrikánja csapott le.

A nagy trópusi ciklonok - hurrikánok, tájfunok - gyakoribbá váltak és kitolódott a szezonjuk. Mindeközben világszerte egyre nagyobb probléma a vízhiány, ami egyértelműen kapcsolatban van a globális felmelegedéssel. Egyre gyakoribbak az aszályok, egyre több az extrém meleg napok száma, ami kedvez az erdőtüzek kialakulásának. Ausztráliában három hónapja képtelenek megbirkózni a lángokkal, de Szibériában, a mediterrán térségben és Chilében is komoly tüzek pusztítottak.

Magyarországon is jóval melegebb volt az átlaghoz képest. Az adatok összesítése után nagy valószínűséggel az derül majd ki, hogy 2019 még melegebb volt, mint 2018 - mondta a meteorológus.


Kép forrása: pixabay.com


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló