Egyre több a szélsőségesen csapadékos napok száma Magyarországon

Hír

írta: ecolounge
2019/06/26

A klímaváltozás hatásaként a szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá válnak Magyarországon is.

Az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Magyarország Európa egyik legsérülékenyebb országa. Minden évszakban, de főként nyáron emelkedik a hőmérséklet, egyre gyakrabban lépnek fel komoly, tartós hőhullámok, amelyek többször aszállyal párosulnak. Mindemellett fokozódik a csapadék szélsőséges jellege is, egyre gyakoribbá váltak a heves időjárási események, amik özönvízszerű esőzésekkel, erős széllökésekkel járnak (és akár villámárvizet váltanak ki).

"Csapadék-szélsőségek" alakulnak ki
A jövőben akár néhány alkalom alatt érkezhet akkora csapadékmennyiség, mely korábban több hónap alatt hullot le. Az eddigi évszakos eloszlás átrendeződése is megkezdődött. A nyári csapadék a következő évtizedekben 5, az évszázad végére akár 20 százalékkal is csökkenhet, míg ősszel és télen jóval több csapadék várható a megszokottnál. A szárazabb, aszályosabb időszakok tehát nyáron drasztikusan megnövekednek majd, míg ősszel a nagymennyiségű és intenzív csapadék válik gyakoribbá.

A több mint 40 milliméternyi esőt hozó, úgynevezett erősen csapadékos napok száma átlagosan, évente az 1961-1990-es időszakban 15 volt, azóta azonban már 19. A Dunántúl és az Északi középhegység területei a legveszélyeztetettebbek, ott többször mértek 100 milliméter fölötti értéket 24 óra alatt. Az egy nap alatt lehulló 40-60 milliméternyi csapadék pedig már nem csak a hegyekben vagy a dombvidékeken okozhat károkat az épített vagy a természeti környezetben.

2019. június 23-án rekordmennyiségű csapadék hullott, nagyobb számban az Északi-középhegység területén fordultak elő intenzívebb zivatarok, amelyek ott több faluban, s az ország más pontjain is villámárvizet okoztak. Vasárnap új csapadékrekord is született a Heves megyei Terpesen, ahol 154,9 milliméter csapadék hullott. Június egyébként jellemzően az év legcsapadékosabb hónapja (ilyenkor átlagosan 70 milliméter eső hullik). A júniusi abszolút napi csapadékrekord 193 milliméter, amelyet 1958. június 12-én mértek.

Megoldás a víztározók építése
A meteorológusok szerint a klímaváltozás hatásaira való felkészülés egyik elemeként a felhőszakadásokból származó vizeket úgy kellene visszatartani, hogy ne csak megelőzzék a lehetséges károkat, hanem később, a száraz időszakokban a tárolt vizet fel is lehessen használni.


Kép forrása: pexels.com

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Klímaközpont épül Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői ...