Még soha nem tombolt ennyi elnevezett vihar az Atlanti-óceán térségében

Hír

írta: ecolounge
2020/11/16

Megdőlt az elnevezett viharok számának rekordja az idei atlanti hurrikánszezonban, amikor az újonnan kialakult szubtrópusi vihar megkapta a Theta nevet.

A Theta a 29. hurrikán az idén, ezzel megdőlt a korábbi 2005-ös rekord, amikor 28 vihar vonult át a térségben. Az előrejelzések szerint egy újabb rendszer is alakulóban van, amit a közeli jövőben szintén elnevezhetnek.  A különösen veszélyes viharok azért kapnak nevet, hogy felhívják rájuk az emberek figyelmét, mielőtt még lecsapnának.

A július 1-jétől november 30-áig tartó hurrikánszezonban alakult ki az Eta, amely a hétvégén pusztított Floridában és emberek tucatjainak halálát okozta Közép-Amerikában. A Zeta október végén Louisianára csapott le, ez volt az idei ötödik elnevezett vihar, amelyik földcsuszamlást okozott.

A Theta, mely egyelőre nem hurrikán, északkeleti irányba, Dél-Európa felé halad.

Sok tényező játszik szerepet abban, hogy az idei hurrikánszezon ilyen aktív, a legerősebbek a nagyon meleg vízfelszín, az úgynevezett szélnyírás - a szélsebesség vagy szélirány változása a magasság változásával - alacsony foka, a Nyugat-Afrika fölötti instabilitás és a La Nina-jelenség - magyarázta Nikki BErry meteorológus a BBC-nek.

Idén erősebb volt a La Nina, mely a normálisnál hidegebb felszíni áramlatokkal jelentkezik a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, és befolyásolhatja a világ időjárását. Egyik hatása, hogy növeli az atlanti trópusi ciklonok számát és erejét, különösen a szezon vége felé.

El Nino vagy La Nina?

Az El Nino-jelenségről a 90-es évek óta egyre többet hallani, noha már több mint 100 évvel ezelőtt beszámolt róla egy perui hajóskapitány a helyi földrajzi társaság kongresszusán. Az El Nino jelentése 'kisgyermek' - a halászok nevezték el így a halakban gazdag hideg vizet csapásszerűen felváltó meleg áramlatot, amit mindig karácsony környékén figyeltek meg. 
Az El Nino a Csendes-óceán vidékén 2-7 évente előforduló anomália, mely a tengeráramlásokat, az óceán fölötti légkörzést és a térségen belüli légnyomáseloszlást is érinti. Beköszöntét az uralkodó légnyomásviszonyok radikális megváltozása jelzi: Indonézia, Ausztrália és az Indiai-óceán felett megnő a légnyomás, míg a Csendes-óceán keleti medencéjében lecsökken. Mindez a dominó-elv szerint egyes helyeken hatalmas esőzéseket, viharokat hoz, míg máshol aszályokhoz vezet.

A La Nina jelentése 'kislány', és nem más, mint az El Nino után fellépő visszahatás: ekkor szokatlanul alacsony lesz a légnyomás Délkelet-Ázsia és Ausztrália csapadékban gazdag térságei és a a Csendes-óceán nyugati medencéje felett. 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a La Nina erősíti az észak-atlanti hurrikántevékenységet, a Csendes-óceáni medencében pedig az átlagosnál több trópusi viharral (tájfunnal) kell számolni.

Cikkünk megjelenése után néhány perccel egyik olvasónk jelezte, hogy megvan az atlanti térség 30. trópusi vihara is, mely az Iota nevet kapta.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: NASA

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló