2050-re Európa a világ első teljesen karbonsemleges kontinensévé válik

Hír

írta: ecolounge
2019/12/15

Az Európai Tanács hosszú vita után megállapodásra jutott abban a fontos kérdésben, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon.

A klímavédelemre és az EU hétéves költségvetésére fókuszáló brüsszeli csúcstalálkozón minden tagországi vezető elfogadta az uniós klímavédelmi célokat, ugyanakkor Lengyelország bár nem akadályozta meg a találkozó klímavédelemmel összefüggő állásfoglalását, de nem is vállalt kötelezettséget az abban foglaltak végrehajtására. Így ideiglenesen mentesül a klímasemlegesség 2050-ig meghatározott elérése iránti célok végrehatásának kötelezettsége alól. A Politico szerint az elfogadott zárónyilatkozatba bekerült, hogy az Európai Tanács 2020 júniusában tér vissza erre a témára.

Az átállás jelentős állami támogatást és magánbefektetéseket igényel. E tekintetben az Európai Tanács üdvözölte az Európai Beruházási Bank (EBB) bejelentését, amely szerint 1 milliárd eurós beruházással szándékozik támogatni az éghajlatváltozás elleni fellépést a 2021 és 2030 közötti időszakban. Az Európai Tanács üdvözölte az Európai Bizottság azon bejelentését is, amely szerint 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépés jegyében.

Az egyik vitapont a nukleáris energia alkalmazásának kérdése volt, mely mellett Franciaország, Magyarország, Csehország sorakozott fel. A karbonsemlegesség eléréséhez szükséges energiamixben végül a nukleáris energia is kiegészítő záradékként bekerült.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Tauno Tõhk

A rovat új hírei

Hasonló