300 kilogramm zöldség termett az Antarktiszon

Hír

írta: MTI
2019/01/12

Konténerben vetettek és arattak a Német Űrközpont (DLR) Antarktiszon élő kutatói, hogy felkészüljenek az űrbéli növénytermesztésre. Az EDEN-ISS elnevezésű kutatási projekt első évében közel három mázsa zöldséget tudtak betakarítani a konténerben kialakított növényházban, ahol szerény 13 négyzetméteren, talaj, napfény és növényvédőszerek nélkül kellett dolgozni.

Az első növényeket februárban ültette el Paul Zabel kutató. Az év végéig

 

  • 115 kiló salátát,
  • 67 kiló uborkát,
  • 46 kiló paradicsomot,
  • 19 kiló karalábét,
  • 15 kiló zöldfűszert
  • 8 kiló hónapos retket szüretelt.

 

Mint a DLR brémai központjában, az Antarktiszról hazatérve szerdán elmondta, őt magát is meglepte a termés nagysága, bár az eper- és a paprikatermesztéssel nem igazán boldogult - írja az MTI. A növénytermesztést nagy mértékben gépesítették, néhány percenként - számítógép által irányított módon - tápanyagoldattal permetezték a gyökereket, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosították.

Az Alfred Wegener Intézethez tartozó Neumayer III. antarktiszi kutatóállomás közelében lévő konténer nemcsak az ott dolgozó legénység étrendjét gazdagította, hanem fontos ismereteket szolgáltat arról is, hogyan lehet ellátni friss zöldséggel és gyümölccsel a Holdra és az esetleg a Marsra tartó missziók legénységét.

Paul Zabel több mint 300 növény- és mikrobamintát vitt haza, ezeket az elkövetkező hónapokban alaposan kiértékelik. A kutatók arra is kíváncsiak, javítja-e a friss zöldségféle a külvilágtól elzárt legénység kedélyállapotát. Zabel azt mondta, hogy neki nagyon ízlettek a helyben termelt zöldségek, de ez természetes azok esetében, akiknek számára ez jelenti az egyetlen friss élelmiszert. Viszont dicsérték a konténerben előállított növényeket azok a frissen érkezett kutatók is, akik még nem voltak kiéhezve a friss zöldségre.

Paul Zabel szerint még 10-20 évig is eltarthat, amíg az űrben is működő üvegházat fejlesztenek ki, ezért az antarktiszi német kutatóállomáson folytatják a kísérleteket.

Még ezen a héten egy csapat utazik a Neumayer III-ra, hogy feljavítsa a melegházat és új növényeket vessen. Az elvetett magok májusig alvó állapotban maradnak, akkor majd a brémai irányítóközpontból egy gombnyomással indítják meg a kicsíráztatásukat, nedvességgel és mesterséges fénnyel való ellátásukat. A sarkkutatóknak majd csak a termés leszüretelése és egy újabb vetés céljából kell felkeresniük a növényházat.


Kép forrása: Wikipedia, szerző: Felix Riess

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló