Több ezer milliárd tonna szén

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/03/31

Évszázadokra elegendő "szénvagyont" találtak brit kutatók az Északi-tenger brit kitermelési szektoránál. Az északkeleti partok előtt húzódó tengeri talapzatban akár 23 ezer milliárd tonna kőszén is lehet.

A The Sunday Times című brit lapnak a kutatást irányító egyik szakértő elmondta: már az előzetes szeizmikus tesztek és kutatófúrások is arra utalnak, hogy az északkeleti partok előtt húzódó tengeri talapzatban háromezer és 23 ezer milliárd tonna közötti kőszén rejtőzhet. Dermot Roddy, a Newcastle-i Egyetem volt professzora, aki otthagyta a katedrát és saját céget alapított a kitermelés előkészítésére, elmondta azt is, hogy ez több ezerszerese az északi-tengeri brit szektorból eddig felszínre hozott kőolaj és földgáz mennyiségének. Roddy adatai szerint Nagy-Britannia eddig hatmilliárd tonna olajegyenértéknek megfelelő nyersolajat és földgázt termelt ki északi-tengeri lelőhelyein. A szakértő szerint ha a most felfedezett szénvagyonnak csak néhány százalékát bányásszák ki, az is évszázadokra fedezné Nagy-Britannia energiaigényét. Dermot Roddy cégének vezérigazgatója, Harry Bradbury elmondta a lapnak, hogy a vállalat olyan technológiát alkalmazna, amely a tengeralatti lelőhelyből kinyert kőszén üvegházhatást okozó égéstermékeit visszapumpálja az Északi-tenger talapzatába.

Most, hogy immáron minden ország, köztük Nagy-Britannia is tényként kezeli a klímaváltozást, valamint hogy a fosszilis energiahordozók az elsődleges okai az üvegházhatásnak, érthetetlen a döntés. Főleg azok után, hogy a Jokohamában tanácskozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) Klímacsúcsán szigetországi szakemberek nem csupán részt vesznek, de a klímajelentések mögötti munkálatok éppúgy az ő nevükhöz is fűződnek, mint ahogyan saját kutatási és mérési eredményeiket is folyamatosan teszik közzé, osztják meg a nagyérdeművel, legutóbb a múlt héten. E kettős, mondhatni "tudathasadásos" viselkedést nézve végképp ne legyen kétségünk affelől, hogy az emberiség tudatosan rohan a vesztébe. - Hála elsősorban a döntéshozóknak, ahogyan azt Isaac Cordal igyekszik is ábrázolni műalkotásaival.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai