A szobrok mesélni tudnak

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/03/24

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a klímaváltozásnak nem lesznek számottevő hatásai, eközben pedig figyelmen kívül hagyják a valós veszélyeket rejtő hosszútávú következményeket. Isaac Cordal új irányból közelíti meg a problémát.

Az itt látható betonszobrok segítségével a művész több "jelenetet" is alkotott, melyeknek célja a szemlélődő egyénben kialakult kép megváltoztatása. Átgondolt alkotásokról van szó, melyek nem szorulnak magyarázatra.

A sorozat a "Várunk a klímaváltozásra" (Waiting for climate change) címet kapta. Cordal elsősorban az emelkedő vízszint problémáját, és annak hosszútávú következményeit vette górcső alá. A fulladás olyan visszatérő, ismétlődő motívum, amely reflektál a természet bosszújára és tükröt tart süllyedő társadalmunk jövőjét illetően.

Hogy kifejezze szkepticizmusát a hatalommal szemben, Cordal elegánsan öltözött politikusok és üzletemberek képmására alkotta meg a figurákat. A hátborzongató, apokaliptikus jelenetek az emberi tétlenség és közöny következményeire mutatnak rá.

Szerinte elsősorban az ő kezükben van a környezet - és ezáltal az emberiség - sorsa. Kérdés, hogy bolygónk vajon még meddig fog megtűrni minket. Rendbehozhatjuk az eddigieket? Vagy a következő zöld korszak már nélkülünk fog beköszönteni?

Fotók forrása, egyéb képek és információk a projektről, valamint Isacc Cordal további alkotásait megtekintheti hivatalos weboldalán ide kattintva.


A rovat új hírei

Hasonló

Nick Gentry a "floppyművész"

A környezettudatosan gondolkodó művész  filmkockák, floppy lemezek és röntgenfelvételek felhasználásával készíti portréit.

Múzeum a víz alatt

Nem vitás, Cancun a világ egyik legkülönlegesebb víz alatti látványossága.