Beindul az olajkitermelés

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/05/29

Az Amazonas esőerdőben található, lenyűgöző biodiverzitással rendelkező nemzeti parkot az UNESCO 1989-ben a Világörökség részévé nyilvánította, fenntartását és védelmét ez idáig az ENSZ klímavédelmi programon keresztül finanszírozták. Azonban 2013-ban Ecuador olyannyira eladósodott, hogy az elnök, Correa Delgado nem látott más alternatívát: engedélyt adott az olajkitermelésre a Yasuni Nemzeti Parkban.

Előzmények
Ecuador 2007-ben tett ígéretet az ENSZ-nek, hogy a park területén található olaj kitermelését nem fogja engedélyezni. Miután a latin-amerikai ország 2008-ban súlyosan eladósodott és 2009-ben az adósságállománya elérte a GDP 32,3%-át, az ecuadori kormány 2010 őszén ultimátummal fordult a nemzetközi közösséghez, hogy az olaj értékének legalább a felét - akkori értéken számolva 3,3 milliárd dollárt - fizessék ki azért, hogy ne kezdje meg a kitermelést. Az előzményekről bővebben az előző cikkünkben olvashatnak, ide kattintva.

Jelen
A klímavédelmi megállapodást 2013-ba felbontották, a legújabb fejlemények szerint pedig Ecuador elnöke pár nappal ezelőtt kiadta az olajfúrási engedélyeket a Yasuni Nemzeti Parkra vonatkozóan. Correa Delgado állítása szerint a fúrás a park élővilágának 0,1 %-át fogja érinteni.
A kitermelést már 2016-ban megkezdhetik. A 43-as blokkban (egy majdnem 17000 km2-es területről van szó) rövidesen hozzálátnak a bekötőutak építéséhez és a helyi táborok felállításához. Ezen kívül egy másik területen, a 31-es blokkban is engedélyezték a munkálatokat. Előzetes számítások szerint - feltételezve a 100%-os működést - naponta 225.000 hordó olaj kitermelésére lehet számítani.

Katasztrofális az élővilágra nézve
A parkot 2010-ben amerikai kutatócsapat vizsgálta át. Az eredmények alátámasztották, hogy a világ legszínesebb régiójáról van szó. Dr. Terry Erwin entomológus szerint a park a maga 100 ezer rovarfajával páratlan, ahogyan a madárállomány tekintetében is egyedülálló: - "Eddig 596 madárfajt dokumentáltunk a Yasuniban. Ez lenyűgöző sokféleség az amazonasi esőerdő mindössze egy szegletében, és a bolygó egyéb ilyen pontjaival verseng” – Nyilatkozott akkor Dr. Peter English amerikai kutató, madárspecialista. Hasonló "biodiverzitási csúcsról" számolt be Shawn McCracken hüllőkutató is: "Az eddig dokumentált 150 kétéltű-faj világrekordnak számít egy ilyen nagyságú területen. Sokkal több béka- és varangyfaj van a Yasuni területén, mint amennyi őshonos faj található Amerikában és Kanadában együttvéve”. A növényvilág is szinte paradicsomi, ahogyan arról korábban nyilatkozott Gorky Villa ecuadori botanikus: "A Yasuni egyetlen hektárján több fa-, növényzet- és liánlakó faj van, mint bárhol máshol a világon.”


Kép forrása / Szerző: Geoff Gallice

 

forrás: theguardian.com ; huffingtonpost.com

A rovat új hírei

Hasonló

A Greenpeace nekiment a Legonak

A Greenpeace nem nézi jó szemmel, hogy a Lego együttműködik a Shell olajvállalattal. Olyannyira, hogy nemrég kampányt indított.

Megmenekül a Virunga!

A SOCO brit olajvállalat ma bejelentette, hogy befejezi a nemzeti Park területén végzett tevékenységét.