A briteket sokkal inkább foglakoztatja a klímaváltozás, mint a Brexit

Hír

írta: MTI
2019/07/27

Ez derül ki a Christian Aid segélyszervezet megbízásából végzett közvéleménykutatásból, amelyet a ComRes 2072 fős reprezentatív választói minta bevonásával végzett el.

A kutatás eredménye szerint a britek 71 százaléka úgy gondolja, az Egyesült Királyság jövője szempontjából a klímaváltozás hosszabb távú hatásai fontosabbak lesznek, mint a Brexit.

Az eredmény cseppet sem meglepő, hiszen a britek saját bőrükön érzik az éghajlataváltozás hatásait. Nagy-Britannia egyébként épp ezen a héten élte át az idei nyár legforróbb napjaitcsütörtökön Cambridge-ben 38,1 fokos csúcshőmérsékletet mértek, mellyel meg is dőlt a júliusi brit hőségrekord, és csupán 0,4 fok hiányzott az eddigi abszolút országos rekord beállításához, melyet 2003. augusztus 10-én rögzítették 38,5 fokos hőmérsékleti csúccsal. A legnagyobb hőséget Londonban és szélesebb térségében mértek, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli volt a hőmérséklet. Péntekre ugyan megszűnt a kánikula Nagy-Britanniában, de az előző napok forróságának következményeit az ilyen hőmérsékleti szélsőségekre nem méretezett közlekedési infrastruktúra még nem heverte ki.

A felmérés 2019.07.26-án ismertetett eredményei szerint a válaszadók 61 százaléka nem tartja elégségesnek a brit kormány által az éghajlatváltozás folyamatának megállítására tett intézkedéseket. A klímaváltozás hatásai még azokban az országrészekben is sokkal inkább aggasztják a lakosságot, mint a Brexit, amelyekben a választók jelentős többsége a brit EU-tagságról döntő 2016-os népszavazáson a kilépésre voksolt. Walesben például a helyiek 78 százaléka, a kelet- és közép-angliai térségekben a válaszadók 74 százaléka tartja úgy, hogy a klímaváltozás hosszú időtávlatban nagyobb hatással lesz az országra, mint a kilépés az Európai Unióból.

Környezetvédő aktivisták már beiktatásának napján látványosan felhívták Boris Johnson brit miniszterelnök figyelmét a klímaváltozás veszélyeire. Amikor Johnson szerdán a londoni Buckingham-palotába tartott, hogy II. Erzsébet királynőtől átvegye a kormányalakítási megbízást, az őt szállító autókonvojt a palota felé vezető Mall sugárúton a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi csoport brit tagozatának aktivistái próbálták megállítani, élőláncot kialakítva az úttesten. A rendőrök néhány másodperc alatt eltávolították a piros pólót viselő demonstrálókat. A szervezet az akció után bejelentette: aktivistái azt próbálták elérni, hogy Johnson írja alá a Greenpeace környezetvédelmi petícióját.


Kép forrása (módosított kép): pixabay

 

A rovat új hírei

Hasonló