50 millió őshonos fát ültetnek! - Anglia történetének második legnagyobb faültetési programjára készül

Hír

írta: ecolounge
2018/01/29

A brit kormány január elején jelentette be, hogy hatalmas erdősítésre készül és parttól partig, Liverpooltól Hull városáig erdővel fedné be Anglia legcsupaszabb részét. Ha megvalósul, ez lesz az ország történetének második legnagyobb faültetési programja.

A tervek szerint 50 millió őshonos fát ültetnek majd 251 négyzetkilométer (62 000 hold) területet lefedve, 193 kilométeres (120 mérföldes) sávban. A szükeséges 500 millió fontból a kormány egyelőre csak 5,7 millió fontot biztosított, de a közvélemény optimista várakozással tekint a kezdeményezésre.

Az erdősítés egyébként nem előzmény nélküli az országban, az előző nagy fatelepítés 1990-ben kezdődött. Ekkor ültették el a közép-angliai, körülbelül 321 kilométeres (200 mérföldes) sávot lefedő Nemzeti Erdő első csemetéit, melyek mára már felnőttkorba léptek. Az új erdő értéke nemcsak karbonmegkötő képességében van, hanem abban is, hogy újabb lehetőséget ad a városiaknak a feltöltődésre, és kicsit felidézi az iparosodás előtti táj képét. Nagy-Britannia egyébként a kontinens legkevesebb erdővel rendelkező térsége, mindössze 13% az erdők aránya. Csak összehasonlításképpen, az erdők terén vezető Finnországban ez 73%-ot tesz ki.

Az európai bükk az egyik őshonos fafaj Angliában.
Kép forrása / szerző: Jean-Pol Grandmont

Az 50 millió fa valóban nagyon soknak hangzik, de Indiában pontosan ennyit ültettek el mindössze egyetlen nap alatt 2016 nyarán, bizonyítva, hogy India komolyan gondolja a Párizsi Klímaegyezményben ígért vállalásait. Ezzel az ország be is került a Rekordok könyvébe, ám nem kellett sokat várni, hogy ez a rekord is megdőljön, hiszen egy évre rá - szintén Indiában - 66 millió fát ültettek el fél nap alatt.


A rovat új hírei

Hasonló