A brit kormány negyedszázadra szóló offenzívát indít a műanyaghulladék felszámolására!

Hír

írta: ecolounge
2018/01/12

A műanyaghulladék teljes felszámolását célzó, 25 évre szóló környezetvédelmi stratégiát hirdetett meg csütörtökön a brit kormány.

A programot személyesen Theresa May miniszterelnök ismertette. May kijelentette: a kormány az első lépések között adóintézkedésekkel és egyéb ösztönzőkkel igyekszik rávenni az áruházakat az eldobható, egyszer használatos műanyagok kiiktatására termékkínálatukból és a csomagolóeszközök közül.

Kötelezővé teszik minden angliai bolt számára 5 penny (18 forint) felszámolását minden egyes új műanyag bevásárló zacskó után, és adószabályokkal ösztönzik, hogy az áruházak minél több terméket tegyenek ki a pultokra műanyag, illetve bármiféle csomagolás nélkül. Az ötpennys díjat a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató nagy angliai szupermarketeknek már három éve kötelező felszámolniuk a műanyag zacskók után, de a brit kormány hamarosan minden boltra kiterjeszti ezt a kötelezettséget.

Minden bizonnyal érkezik a "Tejeskávéadó” is: az illetékes törvényhozói testület az eldobható kávéspoharakra is adót tervez kivetni a hulladéktermelés visszaszorítására. Az adó mértéke poharanként 25 penny (87 forint) lenne és ha 2023-ig így sem sikerülne teljesíteni az újrahasznosítási célkitűzéseket, akkor teljesen ki kell vonni a forgalomból az egyszer használatos poharakat. Az erről szóló cikket itt tekintheti meg.

A tapasztaltok kedvezők: a statisztikák azt mutatják, hogy a díj bevezetése óta 83 százalékkal - 9 milliárd darabbal - kevesebb műanyag zacskó fogyott a nagyáruházakban.

Nagy-Britanniában évente annyi feleslegesen megtermelt műanyag szemét keletkezik, amennyivel ezerszer meg lehetne tölteni a Londonban található híres hangversenytermet, a Royal Albert Hallt. A Hyde Park szomszédságában emelkedő patinás londoni rendezvényközpont belső magassága 41 méter, ovális nézőterének kerülete 225 méter.

A brit kormányfő szerint a tengerbe kerülő műanyaghulladékot többtucatnyi tengeri emlősféle és száznál több tengeri madárfajta elhullott egyedeiben találták meg. Hozzátette: becslések szerint a brit területi vizeken évente egymillió madár, több mint 100 ezer tengeri emlős, illetve teknős pusztul el a szervezetükbe kerülő vagy a nyakukra tekeredő műanyagok miatt, és a La Manche-csatornában kifogott halak egyharmadában találtak a halászok műanyagdarabokat.

Egy 2016-ban megjelent tanulmány szerint a Nagy-Britannia körüli vizekbe kerülő műanyaghulladék két év alatt ér el az Északi-sarkvidékre, ahol aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet. Becslések szerint legkevesebb egytrillió darab műanyahulladék fagyott bele az arktiszi tengeri jégbe az elmúlt évtizedekben, ami azt jelenti, hogy a területen még a jól ismert csendes-óceáni szeméttakarónál is koncentráltabban van jelen a műanyaghulladék. A jég olvadásával a szemét is kiszabadul, még súlyosabbá téve a problémát

Hogy mennyi műanyag keletkezett eddig a világban, és ennek a tetemes mennyiségnek mi lett a sorsa, arról ebben a cikkünkben olvashat.


Kép forrása: A műanyag ebben a formában halálos! Forrás: commons.wikimedia.org / Szerző: MichaelisScientists, módosítás: ecolounge

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai