A melléknap

Hír

2014/11/19

Naplementekor a táj Nap felöli része aranyban, míg a keleti rész halványlilában, rózsaszínben úszik, miközben a Nap körül melléknapok jelennek meg. Ritka, gyönyörű jelenség ez, amit Magyarországon is lehet látni időről időre.

A 2013-as tél bővelkedet nagyon hideg napokban az Egyesült Államok északi államaiban. A sarki eredetű hideg miatt a hőmérő többször mutatott -30 C fokot. Észak- és Dél-Dakotába is mind állatnak, mind embernek nagy kihívás jelentett ilyen időjárási viszonyok mellett a túlélés. A tomboló rideg szél többször is túllépte a 60 km/órás sebességet, miközben hókristályok kavarogtak a levegőben.

A naplemente beköszöntekor a táj Nap felöli része aranyban, míg a keleti rész halványlilában, rózsaszínben úszott, miközben a Nap körül úgynevezett melléknapok jelentek meg.

A parhelia, hétköznapi nevén napkutya (sundog), az úgynevezett halojelenségek körébe tartozó légköri fénytünemény, amelyet a levegőben levő hatszögletű jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A kristályok prizmaként térítik el 22 fokkos szögben a Nap fényét, ezért az így kialakuló jelenségek általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el, 8-12 kilométeres magasságban. Előfordul, hogy a föld felé zuhanó kristályok függőleges elhelyezkedésűek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg. A kialakuló foltok fehérek vagy színesek. A jelenség egyébként hasonlít a szivárványok keletkezéséhez is.

 

Fényképezte: Lenner Ádám

forrás: wikipedia.com

A rovat új hírei

Hasonló