A szemét erőforrássá alakítása

Hír

2015/02/25

Teljes életet akar élni a természettel összhangban? Akkor a Generation Awake Önnek való! A lényeg az, hogy végiggondoljuk fogyasztói választásainkat és azoknak a Föld természetes erőforrásaira gyakorolt következményeit. A Generation Awake tagjaként tisztában lesz azzal, hogy döntései nem csak önmagára, de az egész Földre is hatással vannak.

Hogyan?

Az élet döntések sorozata. Ha olyan okos döntéseket hozunk nap mint nap, amelyek tekintettel vannak környezetünkre, az óriási hatással van nem csak az Ön, de családja és barátai életére is. Először is pénzt takaríthat meg, és javíthatja az életminőségét, ezenkívül pedig a gazdaságnak is jót tesz. Sőt, az okos fogyasztói döntések nem csupán Önnek, hanem az eljövendő generációk számára is fenntarthatóbbá teszik a városát, az országát, Európát és az egész Földet is.

Ha szeretnénk biztosak lenni abban, hogy mi – és gyermekeink – jó életminőségben, egészséges környezetben és pörgő gazdaságban élhessenek, másképpen kell ezentúl használnunk az erőforrásokat, mind az egyén, mind a társadalom szintjén. Az erőforrás-hatékonyság lényege a több elérése kevesebbel, az erőforrások fenntartható használata, és a környezetre gyakorolt hatásunk minimalizálása. Fogyasztóként mi is kivehetjük ebből a részünket, ha figyelembe vesszük az általunk vásárolt termékek élettartamát és hatását, illetve hogy otthon milyen módon használjuk fel az energiát és a vizet, valamint hogyan beszéljük meg ismerőseinkkel és rokonainkkal a vásárlással kapcsolatos döntéseinket.

 

A Generation Awake egy kampány, amelyet az Európai Bizottság azzal a céllal hozott létre, hogy felhívja a figyelmet mindazokra a lépésekre, amelyeket mindennapi életében bármelyikünk megtehet a víz, az energia és egyéb természeti erőforrások kímélése és a hulladék mennyiségének csökkentése céljából.

A szemét erőforrássá alakítása
A szemetet hagyományosan a környezetszennyezés egyik forrásának tekintették. A jól kezelt hulladék azonban anyagok értékes forrása lehet, különösen korunkban, amikor számos nyersanyagból kifogyóban vannak a készletek. A legjobb megközelítés, ha megszüntetjük a hulladéktermelést. Ha pedig ez nem lehetséges, van más pozitív lehetőség is: az újrahasznosítás és a szelektív gyűjtés.


Csökkentés
Gondolja át, hogy milyen hatást gyakorolnak a környezetre a dolgok, amelyeket megvásárol, illetve a csomagolásuk? Vásárláskor mindig használjon újra felhasználható szatyrot, csökkentse az ételmaradék mennyiségét, és ha tudja, válasszon utántöltő termékeket, kerülje az egyszer használatos csomagolóanyagokat. A postaládádra is kiragaszthatja: „Reklámot nem kérek”, valamint leiratkozhatsz a papíralapú levélküldési listákról, és helyette e-mailben kérheti a hírleveleket, az utazási brosúrákat és a katalógusokat.

A számlákhoz és a banki kimutatásokhoz választhatja az online számlahasználatot, de akár komposztálni is kezdheti otthon a gyümölcs- és zöldségmaradékot. Amikor szeretteinek ajándékot ad, esetleg elgondolkodhat azon, hogy nem fizikai tárgyat ad nekik, hanem inkább szolgáltatást: jegyet egy rendezvényre vagy tanfolyamot olyan szabadidős tevékenységgel kapcsolatban, amelyet kedvelnek. Ha pedig olyan termékre van szüksége, amelyet csak egyszer fog használni – ilyen lehet például egy könyv vagy egy szerszám –, vásárlás helyett gondolkodjon el inkább a kölcsönzésen. Ha pici babája van, elgondolkodhat azon, hogy újra felhasználható pelenkákba ruházzon be. Mire egy gyermek eléri a két és fél éves kort, körülbelül 6500 egyszer használatos pelenkát fogyaszt el, ez 1,5 tonna hulladékot jelent.


Újrahasználat
A tárgyak ismételt felhasználásának számos előnye van. Így csökkennek a természeti erőforrások iránti igények, energiát lehet megtakarítani, kevesebb a hulladék, és pénzt is megspórolhat. Lehet, hogy Önnek már nincs szüksége a régi ruháira, könyveire, táskáida, bútoraira vagy mobiltelefonjára, de másnak talán igen. Gondol már arra, hogy a már nem szükséges dolgait internetes áruházakon, adománybolton keresztül eladja vagy eladományozza? Vagy esetleg elcserélje a barátaival? Olyan módon is kiveheti a részét a dolgokból, ha ruhadarabokat és egyéb tárgyakat használtan vásárol.

Ha van választási lehetősége, az egyszer használatos dolgok helyett vásároljon inkább újra felhasználhatót – például újratölthető elemeket –, és ha tudja, használjon fel a tárgyakat más célra is! A műanyag élelmiszerdobozok ideálisak a fagyasztóban való tárolásra, a befőttesüvegekben pedig fűszereket tarthat. A régi üdvözlőlapokból ajándékcímkét vagy kollázst készíthet.

Ha valami elromlott vagy megkopott, mielőtt kidobná, nézzen utána, hogy meg lehet-e javítani, és az új termékek vásárlásakor is figyeljen oda a javítási lehetőségekre.

A helyi „mindent ingyen” típusú weboldalak segítségével össze lehet hozni azokat az embereket, akik valamit oda szeretnének adni, azokkal, akiknek valamire ingyen lenne szükségük – a babaruhától kezdve a régi tévén át az építési hulladékig. Számos olyan forma- és ruhatervező, vállalkozó van, aki értéknövelő újrahasznosítással dolgozik, a régi és már szükségtelen tárgyakat vonzó, egyedi objektummá alakítja át, és az ilyesmivel komoly árat is el lehet érni. A törött ékszerek, a szövetmaradékok és a régi bútorok – különösen az antik darabok – remek forrást jelentenek a kreatív elmék számára. Ötletekért a kézműves weboldalakhoz fordulhat, és akár bele is vághat!


Újrahasznosítás
Az ismételt felhasználáson túl a szelektív gyűjtés a második legjobb lehetőség. Alkalmazásával a használt tárgyakból új termékek válhatnak, így kímélhetők a véges erőforrások, és óvhatók a természetben az élőhelyek. A szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás révén elkerülhető a nyersanyagok bányászat, külszíni fejtés vagy fák kivágása útján történő előállítása, és az új termékek gyártása energiából is kevesebbet igényel, mint ha nyersanyagokból készülnének.

Csökken az égetőbe és a hulladéklerakóba kerülő szemétmennyiség, ezek ugyanis komoly mennyiségű metánt bocsátanak ki – a metán üvegházhatást okozó gáz, amely a szén-dioxidhoz képest hússzor károsabb a klímaváltozás szempontjából.

A háztartási hulladék szelektív visszagyűjtésének aránya jelentős mértékben nőtt az EU-ban a 2001-es 23%-ról 2010-re 35%-ra növekedett –, de továbbra is bőven van lehetőség a továbblépésre, hiszen jelenleg 28 országból csupán 4 teljesíti a jogszabályban meghatározott célt, hogy 2020-ra a háztartási és hasonló jellegű hulladék 50%-a kerüljön szelektív gyűjtésre A háztartási hulladék döntő többsége újrahasznosítható: a szerves hulladék, például a nyers és a főtt étel, a papír, a textíliák, a fém, az üveg és bizonyos műanyagok is.

Számos önkormányzatnál az ilyen jellegű újrahasznosítható hulladékok egy részét vagy mindegyikét közvetlenül a háznál is gyűjtik, nem kell elvinni sehová. Ha Önnél nem ez a helyzet, talán van egy helyi szelektív gyűjtő, ahová közvetlenül el tudja vinni a tárgyakat.

Ismerje meg alaposabban, döntései milyen hatással vannak a Földre!


forrás: generationawake.eu

A rovat új hírei

Hasonló