A vízről szól ez a nap! - Március 22., a Víz Világnapja

Hír

2020/03/22

A Víz Világnapja minden év márciusában kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy nekünk miről is szól ez a nap, nekünk mit jelent a víz és hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?!

Az idén más aspektusból is felhívja figyelmünket az élet erre a napra...

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez.

 

A 2020-as nemzetközi szlogen: “Víz és klímaváltozás”

Talán a Víz Világnapjának sosem volt „jobb” időzítése, mint idén. Talán most van az a lélektani határ, hogy rádöbbenjünk végre, ha nem teszünk valamit, ha nem lépünk fel közösen - mi magunk fogjuk elpusztítani a saját bolygónkat – és vele együtt saját magunkat! A természet folyamatosan küldi a vészjelzéseket: árvizek, aszályok, extrém időjárási körülmények... mi kell még? Mi kell még, hogy észre vegyük azt, ami már nyilvánvaló! Össze kell fognunk, hogy közösen menthessük meg a bolygót!

A világban jelenleg is zajló koronavírus járvány is pontosan megmutatja azt, hogy figyelnünk és vigyáznunk kell! Magunkra, egymásra és erre a kincsre is! Valamint azokra, akik hazánkban az év minden napján, 0-24 órában azért dolgoznak, hogy minden lakásba eljusson a tiszta, kiváló minőségű ivóvíz, valamint, hogy a szennyvízelvezetés és a szennyezett víz tisztítása is megoldott legyen! Legyen ez a mai az Ő napjuk is!

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: „...ha mi nem végezzük jól a munkánkat, akkor nem lehet szappanos vízzel kezet mosni! Ha nem végezzük jól a munkánkat, akkor az egészségügy, az élelmiszeripar, de akár az otthonában lévő sok-sok ember sem tud létezni. Válságidőkben még inkább felértékelődött a víziközmű szolgáltatás, valamint az olyan tulajdonságok, mint az elkötelezettség, hűség, szakmaiság, hivatástudat...”

A mai napon gondoljunk tehát ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tudatosabban élni. Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen, és tekintsünk úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több, mint 7,5 milliárd ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra, valamint a tiszta vízre, levegőre. Tegyünk meg mától mindent annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink számára is olyan vízkészlet legyen elérhető, ami a mai nap nekünk még a rendelkezésünkre áll.


Kép forrása: pexels.com / Sourav Mishva; 2. pexels.com / Burst

forrás: Magyar Víziközmű Szövetség

A rovat új hírei

Hasonló

Az ivóvíz drasztikus csökkenése

Számos cikket írtunk már a csökkenő ivóvízbázisok kapcsán. Most, a víz világnapja alkalmából igyekeztünk kategorizáltan ...