Az ivóvíz drasztikus csökkenése

Magazin

írta: ecolounge
2015/03/22

Az ENSZ-közgyűlés 1992-ben döntött arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját, amelyen a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és a tudatos vízhasználatra hívják fel.
Az elemzések szerint 2050-re a Föld népességének mintegy fele fog fizikailag vízhiányos területen élni. Jelenleg ez az arány 10 százalék körüli, e mellett már napjainkban is több mint egymilliárd ember nem tud biztonságos ivóvízhez jutni. A globális veszélyt most, a víz világnapja alkalmából igyekszünk több aspektusból is bemutatni korábbi írásainkra támaszkodva.

1. Gleccserek gyors olvadása
A Föld teljes vízkészletét nagyjából 2 milliárd köbméterre becsülik a szakemberek. Amelynek 82,3%-a óceánokban és tengerekben, 15,5%-a kötött formában a kőzetburokban, 1,7%-a jégtakaróban és gleccserekben, a maradék pedig a felszín alatti vizekben, tavakban, vízfolyásokban, illetve a légkörben található meg. Azonban a szabad vízkészletek mintegy 97 százaléka sósvíz, így csak a maradék 3 százalék az édesvíz, amelynek 90%-a hó-és jégtakarókban, így pl. gleccserekbe van "bezárva". Csak a lépték érzékeltetésére, a Himalájából eredő folyók 1,3 milliárd ember számára biztosítják valamilyen formában a vízforrást. Az olvadás hatására az édesvíz készlet egyszerűen a tengerekben, óceánokban köt ki, amelyek köztudottan sósvízűek. A gleccserek olvadásáról szóló cikkünk megtekinthető ide kattintva.

2. Globális elsivatagosodás
Ha sivatagra vagy elsivatagosodásra gondolunk, valószínűleg rögtön Afrikára asszociálunk, ám a jelenség sajnos már az egész világon tapasztalható: az Egyesült Államok területének majdnem egyharmada érintett, Latin Amerikában és a karibi térségben ez az arány az összterület egynegyede, Spanyolországban egyötöde, egyes nézetek szerint pedig még a magyar Alföldet is érinti. További adatok és információk ebben a cikkünkben.

3. Rossz vízgazdálkodás
Az elmúlt évtizedekben számos állóvíz vált áldozatává a felelőtlen öntözési technikáknak és a rossz mezőgazdasági döntéseknek. A valaha hatalmas ivóvízbázisul szolgáló, napjainkra “elsorvasztott” tavakról itt írtunk.

4. Óriási vízlábnyom
Nem elég a klímaváltozás (melyet az emberiség okozott), saját vízfogyasztásunk is hatalmas méreteket ölt, amely persze nem csak az ivóvízellátással függ össze: Ételeink, használati tárgyaink előállításához is - közvetlen vagy közvetett módon - vízre van szükség, amelyből elképesztő mennyiséget használunk, miközben nem is tudunk róla. Az írásunk ide kattintva is megtekinthető.

5. Masszív környezetszennyezés
A szennyezett víz világszerte 1,2 milliárd ember egészségét károsítja, és évente 15 millió ötévesnél fiatalabb gyermek halálát okozza, főként a fejlődő országokban. További adatok és információk a témában ezen a linken.

6. Harc a vízért
Egy 2007-es tanulmány szerint még ebben a században számos háború törhet ki a víz birtoklásáért, amely hamarosan drágább lesz majd, mint az arany. Az elmúlt években beindult a víz-kereskedelem, az ivóvíz előállítása érdekében pedig szinte futószalagon érkeznek az újabbnál-újabb találmányok, amelyek sós tengervízből vagy éppen emberi izzadságból igyekeznek ivóvizet kinyerni. A cikk ide kattintva megtekinthető.

 


A rovat új hírei

Hasonló

Ködből fakasztanak ivóvizet

Marokkóban megalkották a világ legnagyobb "ködbegyűjtő és vízelosztó rendszerét" a falvak ivóvízellátásnak biztosítására.