Milliók ivóvízellátását befolyásolja

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/25

Három hete tart az úgynevezett "sós apály" Sanghajban, mely a kelet-kínai metropoliszban több mint kétmillió lakos ivóvízellátását befolyásolja.

A "sós apály" a hosszabb apály következtében a friss tengervíz elmaradása okozta ivóvízszűkét eredményező természeti jelenség, mely jellemzően október és március közt jelentkezik. Sanghajban az apály a városi vízügyi iroda szerint huszonkét napja tart, ami a leghosszabb ilyen időszak a kelet-kínai metropolisz történetében.

A város ivóvízellátását több forrásból fedezi, ezek közül az egyik legjelentősebb a Kelet-kínai-tengerbe torkolló Jangce folyó. Az apály miatt az elmúlt hetekben ugyanakkor a Jangce nem töltődött friss tengervízzel, s ez a helyzet három városi kerület és összesen kétmillió ember ivóvízellátásának biztonságára jelent kockázatot.

Az érintett víztározókban felgyülemlett víz sótartalma a normális érték sokszorosa. Azokat a hatóságok már lezárták, a készleteket átmenetileg más tározókból pótolják. A vízhelyzet továbbra is a hatóságok figyelmének középpontjában áll, a sós apály ugyanis várhatóan március elejéig fennmarad majd.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló