Állati klónozás visszaszorítása

Hír

írta: ecolounge
2015/09/10

Az Európai Parlament (EP) a mezőgazdasági céllal tartott állatok klónozásának, a klónozott állatok utódaiból készült termékeknek és azok uniós importjának betiltása mellett foglalt állást kedden, az Európai Bizottság által benyújtott javaslat szigorítását javasolva.

A jogszabálytervezetet 529 szavazattal, 120 ellenszavazat és 57 tartózkodás mellett fogadták el.

"A klónozás technológiája még nem kiforrott. Az elhullási arány továbbra is igen magas. Sok állat már az első pár héten elpusztul, ráadásul fájdalmak között. Tényleg meg kell ezt engedjük?" - tette fel a kérdést a környezetvédelmi bizottság részéről Renate Sommer, a téma német néppárti felelőse.

"Gondolnunk kell az állatok egészségére, de az emberi egészségről sem szabad megfeledkeznünk" - emlékeztetett az olasz Giulia Moi,  a Szabadság és Demokrácia Európája (EFDD) képviselőcsoport olasz politikusa, aki a mezőgazdasági bizottságban volt a jogszabály úgynevezett jelentéstevője.  A politikus közölte: az EP álláspontja azt üzeni az unió kereskedelmi partnereinek, hogy az unió polgárai nem szándékoznak ilyen termékekkel veszélyeztetni saját, a családjuk vagy a jövő nemzedékek egészségét.

Az EP az állati klónok szaporítóanyagaira, az állati klónok utódaira, és a belőlük előállított termékekre is kiterjesztené az uniós tilalmat.

A fenti képen Dolly láthetó (1996. július 5. – 2003. február 14.).
Dolly egy nőstény birka volt, a világ első klónozott emlőse. 1996. július 5-én született Edinburgh-ban. Klónozásának folyamatát Ian Wilmut fejlesztette ki. Egy petesejt magját eltávolította, és a klónozni kívánt élőlény sejtmagját ültette helyébe. Így az élőlény DNS-ét pontosan lemásolta. Ezt már csak egy „béranyába” kellett helyezni. (Az ember klónozását nemzetközi egyezmények jelenleg is tiltják.) 2001-ben egy birkáknál nagyon gyakori betegséget kapott el, ám immunkezeléssel sikerült meggyógyítani. Végül 2003-ban pusztult el, 6 éves korában. Halála után kitömték, és Edinburgh-ban kiállították.

A parlament közleménye tudatja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy 2008-as véleményében kifejtette, hogy a klónozott állatok jelentős része gyakran súlyosan megbetegszik, ami miatt sok el is pusztul. A parlament szerint részben ezért is alacsony a klónozás hatékonysága; a szarvasmarhák esetében 6-15 százalék, a sertések esetében pedig 6 százalék. Miután a klónozott embriók nagyobbak, így világra hozataluk is kockázatosabb.

Fogyasztói felmérésekre utalva az EP úgy véli, hogy az európai polgárok határozottan elutasítják a klónozott állatokból készült élelmiszereket, és a többség állatjóléti és általános etikai megfontolások alapján a mezőgazdasági céllal végzett klónozással sem ért egyet.

Az EP a jogszabályt minden tagállamban közvetlenül alkalmazandó rendeletté alakítaná, szemben a bizottság által javasolt irányelvvel, amelynek esetében további nemzeti jogszabályokról kell dönteni. Az uniós parlament emellett az eredetileg csak a szarvasmarhafélékre, házisertés-fajtákra, juh- és kecskefélékre, valamint lófélékre vonatkozó jogszabály hatályát valamennyi mezőgazdasági céllal tartott és szaporított állatra kiterjesztené.

Az Európai Parlamentnek még megállapodásra kell jutnia az unió tagállamainak kormányait tömörítő tanáccsal, hogy a tervezetből tényleges jogszabály válhasson.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Állatkísérletek | 2. rész

Sokkoló kampányok és látványos sikerek szegélyezik a leghíresebb állatvédő szervezet útját. Reflektorfényben a PETA.