Átadták Budapest első ökoparkját

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/10/29

Svéd vállalatok és a főváros összefogásában elkészült Budapest első ökoparkja, a Lánchíd budai hídfőjénél. Az építésnél szinte semmi nem veszett kárba.

Nemrégiben birtokba vehették a budapestiek a város legújabb – és eddig egyetlen öko – parkját. A Lánchíd budai hídfőjénél található terület átalakítása a fenntartható városi fejlődés jegyében zajlott, és a Fővárosi Önkormányzat, a svéd nagykövetség, valamint a hazánkban működő svéd vállalatok támogatásával valósult meg.

Az „öko” jelzőt a park azért érdemelte ki, mert az átépítés során a tervezők a bontásból származó anyagok minél szélesebb körű újrahasznosítására törekedtek: nagy részüket visszaépítették. Így lett a régi kerítésből biciklitároló, a betontalapzatok, szegélyek pedig beőrölve a járóutak alapzatában „születtek újjá”.

A tervezés során fontos szempont volt továbbá az is, hogy a park a lehető legjobban megtartsa az esővizet. Ennek érdekében például úgy végezték a földmunkát, hogy a korábbinál enyhébb lejtése legyen a területnek, a lefolyó csapadékot pedig a felső résznél elhelyezkedő sövénysor is segít megfogni.

Emellett a pihenőket természetes ragasztóanyaggal összefogott gyöngykaviccsal borítják, melyek könnyedén átengedik a talajba a vizet. A területet pedig vörösfenyővel borított járóutakon lehet megközelíteni a Lánchíd utca és a rakpart felől. A parkba csak magyar őshonos növényeket telepítettek, például gyertyánt, borbolyát és gyöngyvesszőt.

Ahogy Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete elmondta a terület átadásán: a park tökéletes példája egy olyan találkozóhelynek, ahol élvezhető a természet közelsége, a nagyvárosi forgatag hátrahagyása nélkül. Beszélt arról is, hogy a fenntartható városfejlesztési programot 2010-ben indították, a cél pedig a zöld gondolkodásmód elterjesztése Magyarországon.

 

forrás: metropol.hu, hvg.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Budapest a zöld fejlődés útján

Hogy festenének a főváros legfontosabb útszakaszai némi forgalomcsillapított, gyalogos- és kerékpárbarát zöld átalakítás ...

A rovat legolvasottabbjai