Az esztergomi önkormányzat fellép a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékfeldolgozó üzem építése ellen!

Hír

írta: ecolounge
2017/02/23

Az esztergomi önkormányzat tiltakozik a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékfeldolgozó üzem építése ellen és nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítását kezdeményezi.

Az évi húszezer tonna gumit és műanyag hulladékot feldolgozó létesítmény az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná, ezért hatásviselő településként az önkormányzat ügyfélként bejelentkezik az engedélyezési eljárásba - mondta Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester. Hozzátette: a beruházás elleni tiltakozást soron kívül megküldik a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi minisztériumának, valamint Párkány önkormányzatának, és szólt arról is, hogy magánemberként aláírásgyűjtést indít a létesítmény ellen.

Ha egy ország a szennyezés által érintettnek érzi magát, akkor a hatásviselő felet kötelező bevonni az engedélyezési eljárásba - mondta a nemzetközi környezetvédelmi jogvitákkal foglalkozó Baranyai Gábor.

Ennek ellenére a város vezetése eddig semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott a hulladékfeldolgozó építéséről. A véleményezési határidő lejárta előtt néhány nappal a környezetvédelmi bizottság meghallgatta a párkányi polgármestert. Romanek Etelka beszámolója szerint Eugen Szabó azt kérdezte, hol volt eddig az önkormányzat, illetve úgy fogalmazott, hogy "el volt sumákolva az ügy".

"Esztergom és Párkány környéke az ország egyik legszennyezettebb levegőjű térsége, az átlagosnál több a légzőszervi betegség. A párkányi papírgyár területére tervezett beruházás az uralkodó széljárás miatt tovább szennyezné a magyar oldalon lévő, Duna-parti városok levegőjét." - mondta Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP).

Kép forrása / Szerző

Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány szakértője szerint a tervezett üzem pirolízises eljárással kezelné a hulladékokat, ami mind a hazai, mind az uniós jogban hulladékégető műnek minősül. - Az ilyen üzemek kibocsátása nagyban hasonlít a hagyományos égetők kibocsátásához, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, és erősen szennyező és egészségkárosító toxikus szerves szennyezők juthatnak a környezetbe. A tervezett üzem az uralkodó szélirány miatt nemcsak Esztergomot, hanem fekvő Dorog, Tokodaltáró, Tát településeket is érintené - fogalmazott a szakértő.

"Nem találtam semmi kivetnivalót a beruházásban. Egy modern, 40 főt foglalkoztató üzem épülhetne meg" - mondta Eugen Szabó, a szlovákiai Párkány polgármestere, majd hozzátette, hogy február 22-én jár le az előzetes véleményezés határideje.

Időközben a párkányi önkormányzat honlapján megjelent Eugen Szabó sajtóközleménye, amely szerint a hatástanulmány kidolgozása után a szlovák környezetvédelmi minisztérium utasítása alapján közmeghallgatást tartanak.

Kép forrásaSzerző

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló