A növekvő légszennyezésre válaszul íme a szmogjelző ruha!

Hír

írta: ecolounge
2017/02/08

A környezettudatos szemléletmód a divatot is egyre inkább áthatja. Az Aerochromics a levegőben található szennyeződés hatására színt vált. A különleges öltözék már megvásárolható.

A növekvő légszennyezésre válaszul Nikolas Gregory Bentel tervező különleges öltözékkel állt elő: az Aerochromics nevű pulcsi a levegőben található szennyeződés hatására színt vált. Az ötlet egyébként személyes művészeti projektből nőtte ki magát, és folyamatosan érik a kritikák. Ki hasznosságát vitatja (attól még, hogy kiderül, rossz levegőben tartózkodunk, nem biztos, hogy tudunk segíteni a helyzeten), ki pedig az árán hűl el (egy pulcsi nem kevesebb, mint 500 dollár). Mindenesetre mindenki maga döntheti el, hogy mennyire találja innovatívnak az ötletet.

A darab háromféle fekete-fehér mintával kapható, melyek a légszennyezés három, különböző típusára reagálnak: az egyik a szénmonoxidra, a másik a szálló porra, a harmadik pedig a sugárzásra reagál. Amikor a levegőben a szennyező anyagok mennyisége az AQI levegőminőséget mérő skálán eléri a 60-as szintet, lassan előbukkan a minta, mely 160-as szennyezettségnél válik teljes egészében láthatóvá.

A ruha működése egyébként meglehetősen bonyolult. Két darab érzékelővel rendelkezik, melyek közül az egyik az elején, a másik a hátulján található. Ezekkel méri fel a levegőben található, apró részecskéket, és amint szennyezést érzékel, a melegítő párnácskák működésbe lépnek, így a fehér területek feketére változnak. A szénmonoxidjelző ruhában az elnyelt szennyezőanyagok a ruhában található sókkal lépnek reakcióba, melyek a szénmonoxidot széndioxiddá alakítják. E folyamat során a ruha feketet csíkjai fehérre változnak, s miután a szennyezőanyagok oxidálódtak, a pulcsi visszanyeri eredeti színét.

Ahogy az alapító, Nikolas Bentel elmondta, a pulcsikat azért tervezte, hogy viselőiket tájékoztassák a városi levegő minőségéről, hiszen mindenkinek joga van tudni, hogy az a városrész, melyben éppen tartózkodik, biztonságos-e. Sőt, ezzel a módszerrel nemcsak a ruha viselője, de a környezetében tartózkodók is értesülhetnek arról, milyen is éppen a levegő minősége.

Az alkotók olyan jövőt képzelnek el, melyben az egyes tárgyak összekötettésben állnak egymással és ökoszisztémát alkotnak, mely segít abban, hogy az ember jobban eligazodhasson a világban, és hatékonyabban védhesse a környezetet. Elképzelésük szerint ebben az ökoszisztémában a ruha csak egy része a nagyobb rendszernek, és minden felhasználó egyben valós idejű szmogjelző felület is, mely sokkal részletesebb információkkal szolgál, mint a jelenlegi monitorállomások. A színváltó festék természetesebb felületet biztosít, mint egy mobiltelefon például, az egymással összeköttetésben álló ruhák pedig tudósítanak arról, mikor, hová és hogyan mozognak a szennyező anyagok, ami a légszennyezés mértékét figyelembe véve hatékony megoldásnak tűnik a szmog elkerülésére.

forrás: aerochromics.com, ecouterre.com

A rovat új hírei

Hasonló