Bajban a román méhészek - Drága lesz idén a méz!

Hír

írta: MTI
2022/08/10

Románia a negyedik legnagyobb méztermelő Európában, átlagban 22 ezer tonna mézet állít elő évente. Azonban az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a termelés.

Az idei romániai méztermés jóval elmarad a korábbi évek átlagától, nem fogja meghaladni a 12-13 ezer tonnát - mondta Ioan Fetea, a romániai méhtenyésztők egyesületének elnöke.

A szakember szerint 2015 számított a legjobb évnek, amikor Romániában a termés elérte a 32 ezer tonnát. Az idei várható 12-13 ezer tonna nem haladja meg a többéves átlag 45 százalékát.

Becslése szerint a méhészek kiadásai 40 százalékkal nőnek, ami tükröződni fog a méz árában. Arra panaszkodott, hogy az idén Románia kevés mézet exportál, a belföldi piacon pedig nem növelhetik az árat, mert van még készleten az előző évek terméseiből. Ioan Fetea elmondta, hogy a bukaresti kormánynak méhcsaládonként 20 eurónak megfelelő összegű de minimis támogatást kellene adnia a tenyésztőknek, hogy fedezzék veszteségeiket.

Mindeközben folyamatos problémát jelent a mézhamisítás: az egyesület elnöke szerint Ukrajnából és Dél-Amerikából ellenőrizetlenül érkezik a hamisított méz.

 

Magyarországon se könnyű a helyzet

Nemrég tartották a 34. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozót Jászberényben, ahol egy szakmai fórumon vitatták meg a magyar méhészeket érintő problémákat. A kép vegyes: míg a Dunántúlon sok méhész az elmúlt 10 év legjobb évét zárta, a nyár második felében azonban komoly gondokat okozott az aszály. Virágmézből egy átlagos évnek körülbelül a fele, egyharmada lett, elmaradt a napraforgó mézelése, kiégtek a rétek, legelők. Azaz a méhek nem jutnak természetes táplálékforráshoz, nem tudnak elegendő nektárt begyűjteni - részletezte a gondokat Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Mindennek hosszútávú hatása is lehet, mert az ún. betelelő állomány is gyengébb lehet, ami a tavaszi indulásnál jelenthet problémát.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Anete Lusina


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló