Kárt okozott a méhészeknek az Yvette

Hír

írta: MTI
2014/10/22

Jelentős kárt okozott a magyar méhészeknek az Yvette ciklon, a heves esőzés és viharos időjárás május közepén, a kár értékét azonban nehéz meghatározni, forintosítani.

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint az enyhe tavasz kedvezett a méhcsaládok fejlődésének, ami kiváló eredményekkel kecsegtetett. Azonban a repce virágzása alatt tapasztalt hűvös időjárás és a magyar méhészek árbevételének 50 százalékát biztosító akác virágzása alatt érkező Yvette ciklon hatására a termelési eredmények elmaradtak a korábbi évek átlagától.

Az idén az OMME által becsült méztermés repcéből 2500 tonna, akácból pedig 5000 tonna. Az elmúlt időszak extrém gyenge éveitől, 2010-2013-tól eltekintve, a magyarországi potenciális méztermelés repcéből valamivel 3000 tonna, akácból pedig 10 000 tonna feletti. További veszteséget okozott, hogy az Yvette ciklon hatására jobban rajzottak a méhcsaládok: a rajzott méhcsaládok a begyűjtött nektárt és virágport a család fejlődéséhez használják fel és nem állítanak elő értékesíthető mézet.

A magyar méztermelés évente 22-25 ezer tonna, ennek háromnegyede megy exportra.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) múlt hét elején közölte: vis maior (elháríthatatlan külső ok) bejelentést tehetnek a méhészek az Yvette ciklon okozta károk miatt. A szaktárca emlékeztetett: a vis maior bejelentéssel lehetőség nyílik arra, hogy a termelők, egyes korábban igénybe vett támogatásokhoz, intézkedésekhez kapcsolódó vállalásaik teljesítésére részbeni felmentést vagy halasztást kapjanak. A vis maior kérelem benyújtására legkésőbb november 18-ig van lehetőség - jelezte a szaktárca. Az OMME felhívta a figyelmet arra, hogy a fentiek értelmében, a vis maiort érintően, a közvetlen támogatást kérelmező méhészek anyagi támogatást nem kapnak. Így ez a központi költségvetés számára nem jelent további terhet, költséget.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló