Bezár Párizs híres-hírhedt madárpiaca

Hír

írta: MTI
2021/02/03

Bár 120 éves múltra tekint vissza a párizsi madárpiac, most mégis bezárják. Az állatvédők sikeresen indítottak petíciót, miután rengeteg visszaélés történt, és a piac az állatcsempészek egyik központjának számított.

A vasárnaponként nyitva tartó madárpiac Párizs belvárosában, a Cité-szigeten a XIX. század vége óta létezik.

Christophe Najdovski, az állatok tartási körülményeiért felelős párizsi alpolgármester a közgyűlési vitában elmondta: a madárpiac évekkel ezelőtt a Párizs környéki Ile-de-France régió madárcsempészeti központjává vált, és a konkrét intézkedések ellenére a feketekereskedelem a mai napig tart.

A városvezető szerint a mai elvárások szerint már elfogadhatatlan az, ahogy a madarakat tartják a piacon, ezért a szomszédos virágpiac felújítása alkalmából az önkormányzat megtiltja a madarak és más állatok árusítását a helyszínen.

A piacon működő tizenkét árus közül tízen forgalmaznak még madarakat vagy más kisállatokat.

A párizsi állatvédő egyesület, a PAZ január elején kérte a létesítmény bezárását, és az ennek érdekében indított petíciót több mint 2400-an írták alá. Közleményük szerint "a madarak elzárása kegyetlen és archaikus".

Az állattartási körülmények kérdése évek óta vezető téma a francia sajtóban, elsősorban az állatvédő egyesületek által közzétett felvételek nyomán. Két évvel ezelőtt a párizsi önkormányzat jelezte, hogy nem ad ki több engedélyt 2020-tól olyan cirkuszok felállítására, amelyek előadásaiban vadállatok is szerepelnek. Január végén a nemzetgyűlés egyhangúlag elfogadta az állatok védelméről és kíméletes bánásmódjáról szóló törvénytervezetet.


Képek forrása: 1. pexels.com / Kelly Lacy; 2. flickr.com / Schezar.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló