Ebola: Mi történhet még?

Hír

írta: ecolounge
2014/09/14

Az Oxfordi Egyetem tudósai szerint Nyugat- és Közép-Afrika 15 államában ütheti fel a fejét az Ebola-vírus, amely így további 70 millió embert veszélyeztet.

Állatról emberre
Ez az első olyan tanulmány, amelyben a szakemberek megpróbálnak magyarázatot adni arra, hogyan terjedt el a testnedveken és véren keresztül fertőző Ebola-vírus Nyugat-Afrikában. A kutatók összehasonlították a korábbi Ebola-járványok kitörését a vírus lehetséges terjedésével a denevérek és csimpánzok körében, hogy előrevetítsék, miként terjedhet el a járvány az óriási állatállományon keresztül. A szakemberek ugyanis azt feltételezik, hogy számos denevérfaj hordozza a vírust kórtünet nélkül Nyugat-és Közép-Afrika őserdőin keresztül, terjeszti a betegséget más állatokra, amelyeket viszont egyes közösségekben leölnek és elfogyasztanak.

Az Ebola-térkép
A felrajzolt térkép szerint a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kamerunban, Ghánában, Elefántcsontparton, Gabonban, Angolában, Tanzániában, Togóban, Etiópiában, Mozambikban, Burundiban, Egyenlítői-Guineában, Madagaszkáron, és Malawiban jelenhet meg a fertőzés, amely ez idáig közel 2300 halálos áldozatot szedett. "Térképünk felvázolja az Ebola-vírus valószínű bacilusgazdáit az állatállományban, és ami jóval kiterjedtebb, mint korábban feltételeztük" - nyilatkozott korábban Nick Golding, az Oxfordi Egyetem zoológiai tanszékének kutatója. "Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a térségekben a fertőzés az emberek körében is terjedni fog, csupán arról van szó, hogy az összes környezeti és epidemiológiai feltétel adott egy járvány kitöréséhez ezekben az országokban" - magyarázta a szakember.
A járvány kitörését mutató Nyugat-Afrikai térkép ide kattintva megtekinthető (ez a fent leírt térképpel nem azonos, de ahhoz idomul).

Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Az első beteg fertőzött állattól (denevér vagy majom) kapja el, annak feldolgozása során a húsával, vérével, belső szerveivel történő érintkezéskor, vagy a beteg állat harapásával. A vírus ezután már közvetlenül terjed emberről emberre, fertőzött testnedvekkel, így vérrel, nyállal. A betegség a fertőződést követően 2-21 nap lappangási idő után jelentkezik, fejfájással, izomfájdalommal, magas lázzal, majd hányás és súlyos hasmenése lesz a betegnek. Végül véralvadási zavar lép fel, amely kihat a belső szervek működésére, a betegség végstádiumában pedig külső és belső vérzés tapasztalható. Ha valaki tünetmentes, akkor kevésbé terjeszti a vírust, mint amikor már előrehaladott a betegsége. A hypo, a szappan, a különböző ruhafehérítő szerek, de már a mosás is inaktiválják a vírust, ami a napon szárított ruhában sem marad életképes.

Hol áll most a járvány?
Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szeptember 6-ig a vírus 4293 embert betegített meg, közülük 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben a nyugat-afrikai Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A WHO azonban úgy véli, hogy a halottak tényleges száma még ennél is magasabb lehet.
A kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai ország, Libéria védelmi minisztere kedden arra figyelmeztetett, hogy az Ebola-járvány Libéria nemzeti fennmaradását fenyegeti. Brownie Samukai az ENSZ BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül".

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló