Dalt írtak a járvány megállításáért

Magazin

írta: ecolounge
2014/08/03

Újra pusztít az ebola Nyugat-Afrikában, amely ritka betegség ugyan, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű. Libériában a nemzeti és közösségi rádióállomások országszerte játsszák egy helyi popzenekar két számát, melyek az ebola terjedésének megállításáról szólnak.

Az ebola kórokozóját az Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák, pl. denevérek, majmok, erdei antilopok. A vírus felbukkanását nagyban elősegíti az orvvadászat és az illegális, ellenőrizetlen vadhús, valamint a különféle grillezett és nyárson sütött húsok és belsőségek fogyasztása. Bár meglehetősen kevés az esélye annak, hogy a betegség Magyarországra is átterjedjen, azért érdemes tudni néhány alapvető fontosságú óvintézkedést, mellyel nagymértékben csökkenthető az esetleges fertőződés esélye. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatója szerint:

- Kerülni kell a már ebolával fertőzött betegekkel való érintkezést;
- Ne fogyasszunk ellenőrizetlen forrásból származó húst, különösen nyersen ne!
- Ne együnk olyan gyümölcsöket, melyekből esetlegesen fertőzött állat ehetett!
- Fokozottan ügyeljünk a higiéniára! Mossunk alaposan, rendszeresen kezet.

Az UNICEF, a WHO, a Vöröskereszt, valamint a helyi kormányok képviselői, a helyi szervezetek és egyházi vezetők egyaránt segítenek a lakosság felvilágosításában, mely főként előadások és plakátok formájában történik. Több mint 2 millió szappant és 600 ezer üveg klórt osztottak szét. „A pletykák és a tagadás elősegítik az ebola terjedését, így egyre több ember élete kerül veszélybe" – nyilatkozta Manuel Fontaine, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai területi megbízottja. „Egyesek még mindig tagadják, hogy a vírus egyáltalán létezik. Mások a kezelés szükségességét kérdőjelezik meg."

A WHO Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már több mint 850 esetet regisztrált, így az ebolajárvány első kitörése Nyugat-Afrikában komoly regionális fenyegetéssé vált, időtartama és kiterjedése pedig eddig nem látott méreteket öltött. Az egyes közösségekben tapasztalt, széles körben elterjedt téves meggyőződések, az ellenállás, a tagadás és az olykor tanúsított ellenséges magatartás jelentősen megnehezítik a járványkitörés ellen irányuló humanitárius tevékenységet.

Az UNICEF Guineában, Sierra Leonéban, Libériában, Bissau-Guineában, Szenegálban, Maliban és Gambiában lépett fel a vírus további terjedésének megelőzéséért mobil üzenetküldés, állandó televíziós, rádiós és nyomtatott, hagyományos és nem hagyományos kommunikációs kampányok segítségével.

Libériában a nemzeti és közösségi rádióállomások országszerte játsszák az UNICEF által támogatott Crusaders for Peace nevű helyi popzenekar két számát, valamint a Deng, SoulFresh és FA „HIPCO"-zenészek dalait, melyek az ebola terjedésének megállításáról szólnak. A dalok itt és itt hallgathatóak meg.

 

forrás: UNICEF, ECDC

A rovat új hírei

Hasonló

Kihalóban a kanyaró

WHO: a kanyaró okozta halálozás 78 százalékkal csökkent egy évtized alatt.