A Trump-kormány leállítja a NASA szén-dioxidfigyelő programját

Hír

írta: ecolounge
2018/08/12

A kormány pont akkor lépett közbe, amikor a széndioxid mértéke veszélyes küszöböt lépett át. A döntést azzal magyarázták, hogy vannak a tudományos büdzsé szempontjából előbbrevaló projektek is.

A Hawaii Mauna Loa Observatory meteorológiai állomásának mérései szerint a CO2-szint egész áprilisban 410 ppm fölött volt, miközben az állomás csak egy évvel ezelőtt rögzítette először e határérték átlépését. Utoljára 3,6 millió évvel ezelőtt, a középső pliocénben volt ilyen magas a széndioxidszint.

A NASA széndioxidfigyelő programja (Carbon Monitoring System - CMS) mérte a széndioxid áramlását az egész bolygón, ugyanakkor a karbonnyelő helyeket, az erdőket és óceánok megkötőképességét is vizsgálta. A CMS nélkül többek között nagyon nehéz lesz a tudósoknak összesíteni, hogy mennyire hatékonyak a széndioxidcsökkentő intézkedések. Ha nem tudják mérni a kibocsátást, nehéz lesz elérni a párizsi klímaegyezmény által kitűzött célokat. Bár ez valószínűleg nem annyira zavarja a jelenlegi kormányt, hiszen az már elkezdte a kilépési procedúrát. A CMS támogatásának megszünetése része annak az intézkedéscsomagnak, mellyek a NASA földtudományi programját nyirbálja a kormány, különös tekintettel azokra a területekre, melyek a klímakutatás szempontjából fontosak. A kormány szóvivője, Steve Cole azzal magyarázta a döntést, hogy vannak a tudományos büdzsé szempontjából előbbrevaló projektek is.

+ 80 ppm csupán 50 év alatt: Az emberiség az ipari forradalom idején kezdte el a szén-dioxidot a légkörbe "pumpálni". A 18. század közepén a CO2 koncentrációja még csak 280 ppm volt, az iparosodás kora óta észlelt emelkedés kétharmada pedig az utóbbi fél évszázadra esett. Egy nemzetközi kutatócsoport friss tanulmánya rámutat, hogy a CO2 koncentráció emelkedése 180 évvel ezelőtt már tettenérhető. Nerilie Abram a kutatás vezetője, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) docense szerint a felmelegedés kezdete nagyjából az ipari forradalom kezdetével esett egybe, és először az Északi-sarkvidéken és a trópusi ócánokon volt tapasztalható az 1830-as évek körül. Első alkalommal 2014 áprilisában lépte át a Föld északi féltekéjének szén-dioxid koncentrációja a 400 ppm-es mértéket. Az atmoszférában lévő rekordmértékű szén-dioxid-koncentrációt akkor a WMO globális légkörfigyelő hálózata jelezte, amely mintegy 130 állomásról kapja adatait. A kiugró érték a kora tavaszi időszakban született, amikor az északi féltekén a vegetáció még nem volt képes nagy mennyiségben elnyelni a szén-dioxidot.

 

forrás: https://www.zmescience.com/ecology/climate/trump-shuts-down-co2-monitoring-043242/

A rovat új hírei

Hasonló