Erdőtűz Kaliforniában: terjed tovább keleti és déli irányban

Hír

írta: ecolounge
2016/08/18

A Reuters hírügynökség hétfőn jelentette, hogy huszonnégy erdőtűz ég az Egyesült Államok szárazság sújtotta nyugati részén – ebből 11 Kaliforniában. A tüzet azóta sem sikerült megfékezni, sőt terjed tovább keleti és déli irányban.


Hétfőre már 120 ezer hektárnyi területet pusztítottak el a futótüzek. A San Franciscótól 145 kilométerre lévő Lower Lake városban addigra 175 épület égett le, és további 1500-at fenyegetett a Claytonnak elnevezett tűz. Lower Lake-ről és a szomszédos Clearlake városból a hétvégén mintegy négyezer embert evakuáltak. A tűz azóta tovább terjedt keleti és déli irányban. A kedden lángra lobbant tüzek miatt San Bernardino megyére Jerry Brown, az állam kormányzója azonnal szükségállapotot hirdetett.

Az amerikai televíziókban megszólaltatott tűzoltók egybehangzóan azt állítják: ilyen heves és intenzív tűzvészt évtizedek óta nem tapasztaltak.

Az illetékes hatóságok Los Angelestől keletre elrendelték a kötelező kiürítést, és eddig mintegy 82 ezer embert sikerült kimenteni a lángok martalékává váló otthonaikból. Pillanatnyilag 1300 tűzoltó dolgozik az oltáson, munkájukat nehezíti a nagy szárazság és az alacsony páratartalom is.  A lángok elvágták a Kaliforniát Nevadával összekötő utakat is, így azokon a vidékeken megszűnt a közlekedés. A San Bernardino körüli kanyonokat sűrű füst borítja.

A Klímaközpont (Climate Central) interaktív térképén nyomon követhetőek a futótüzek

 

forrás: MTI, Reuters

A rovat új hírei

Hasonló