Kalifornia 2 év alatt kifogy a vízből?

Hír

írta: ecolounge
2015/11/02

Az Egyesült Államok területének 30%-át fenyegeti a szárazság. Egyre több államban kell korlátozni a vízfogyasztást.

Az Egyesült Államok Aszályfigyelő Inézetének adatai alapján idén 7 államban volt súlyos szárazság, mely terményveszteséggel és a vízhasználat rendeleti korlátozásával járt. Az ország területének legalább 30%-át fenyegeti szárazság, különösen a déli területeken súlyos a helyzet. 7 államban a földeknek körülbelül a felét sújtja aszály: Arizona, Kalifornia, Kansas, Nevada, Új-Mexikó, Oklahoma és Texas a legveszélyeztetettebbek.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának meteorológusa, Brad Rippey a 24/7 Wall St. magazinnak adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy az aszály nem újkeletű probléma az ország egyes részein. Bizonyos területeken már három és fél éve tart, ahogyan például Észak-Texasban is.

A déli vidékeken a szárazság elsősorban a mezőgazdaságot érinti érzékenyen, például az őszi búza termesztését, mely Texas, Oklahoma és Kansas alföldjein az egyik legelterjedtebb növény. Míg Texasban körülbelül negyedmillió gazdaság sínyli meg a szárazságot, a szomszédos Oklahomában több mint 80.000 farm kerülhet nehéz helyzetbe.

A délnyugati részen az aggodalmak nem közvetlenül a termeléssel, sokkal inkább a vízkészletekkel kapcsolatosak - magyarázta Rippey. Arizonában a víztározók szintje idén mindössze kétharmada volt a szokásosnak, Új-Mexikóban és Nevadában még ennél is rosszabb a helyzet: előbbiben a vízszint csak valamivel több mint a fele az átlagosnak, utóbbiban pedig mintegy harmada az elvártnak.

A helyzet Kaliforniában is egyre kritikusabb,  áprilisban már beszámoltunk a katasztrófaközeli helyzetről. Az állam területének 75%-án volt szélsőséges szárazság, melynek eredményeként a víztározók helyzete finoman fogalmazva is aggasztó. A mezőgazdasági korlátozások sok termelőt arra kényszerítettek, hogy parlagon hagyják területeiket. A lakossági vízhasználatot a rendkívüli és folyamatos korlátozás jellemzi - előző évben még csak ajánlásként szerepelt a 20%-os megszorítás, ez évben már mindenki számára kötelező érvényű. Ennek megfelelően minden településnek 25%-al csökkentenie kell vízfogyasztását, a korlátozás pedig már az intézményi és válallati fogyasztókra is vonatkozik. A mostani felhasználás mellett Kaliforniának kevesebb, mint két évre elegendő vízkészlete maradt.

 

forrás: 247wallst.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Az ivóvíz drasztikus csökkenése

Számos cikket írtunk már a csökkenő ivóvízbázisok kapcsán. Most, a víz világnapja alkalmából igyekeztünk kategorizáltan ...