Európa-szerte pusztított az Aurora

Hír

2021/10/24

A héten hatalmas szélvihar tombolt Európában az Aurora viharciklon miatt, ami számos országban okozott áramkimaradást, forgalmi fennakadásokat, árvizeket és sajnos halálos baleseteket is.

Legutóbb Moszkvából érkeztek hírek: a szélvihar miatt péntek délután leomlott a Kreml falának restaurálásához használt faállványzat, megsértve a fal fogazatát. Lezárták a Vörös teret, szerencsére senki nem sérült meg.

A városban másodpercenként húsz kilométeres sebességű széllökések voltak, ezért a repterek forgalmát is korlátozták, és már csütörtökön bezárták a kerteket és a közparkokat a közeledő vihar miatt. Sőt, a kikötőparancsnokság még a hajóforgalmat  is szüneteltette a kronstadti útvonalon.

Leningrád, Novgorod és Pszkov megye lakosai sem úszták meg a vihart, több mint hatezer lakos maradt áramellátás nélkül péntek délután.

 

Csehország áram nélkül

Csehországban is súlyos fennakadásokat okozott a vihar, 270 ezer háztartás maradt áramellátás nélkül. Az óránként 90-125 km kilométer/órás széllökések házak tetőszerkezeteit tépték le, fákat, villanyoszlopokat döntöttek ki. Akadozott a vasúti forgalom is, és szintén korlátozták a repülőjáratokat. Az emberek védelme érdekében több természetvédelmi terület igazgatósága megtiltotta a látogatásokat, bezártak az állatkertek is.

Így omlott le a Kreml falánál felálított állványzat:


Németországi kettős front


Németországban csütörtökön érte el tetőpontját az orkánerejű vihar, amit két, egymás után érkező front, az Ignatz és a Hendrik okozott. Mindez azért különösen veszélyes, mert a fák még nem hullatták le lombjukat, ezért a szél a levelek miatt nagy felületbe tud belekapaszkodni. Egy mozdonyvezető például azért halt meg, mert amikor kollégájával a szerelvény előtti pályaszakaszt próbálta megtisztítani a leszakadt ágaktól, gallyaktól, rázuhant egy vastag faág. Bezártak a parkok, állatkertek, és a temetőkben is elhalasztották a gyászszertartásokat.


Halálos áldozatok Lengyelországban


Egy nap alatt négy ember vesztette életét Lengyelországban: hárman a viharos szél okozta közúti balesetben vesztették életüket, egy emberre pedig épülő házfal dőlt rá. Sok a sérült is, tizennyolcan szorultak kórházi ellátásra, köztük hét tűzoltó.

Magyarországot sem kímélte a vihar, és igen látványos jelenségnek lehettek tanúi a Balaton partján lakók: a hatalmas szél ugyanis megbillentette a víztükröt.

Kép forrása: flickr.com / Szerző: Rab Lawrence

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló