Fogadj örökbe egy növényt! - Növény-örökbefogadási kampányt indított a Füvészkert

Hír

írta: MTI
2020/11/20

Az ELTE botanikus kertje alapításának 250. évfordulója alkalmából indított kampány célja, hogy a kertet támogatni akaró látogatók a kiemelten közhasznú "Füvészkertért Alapítványnak" juttatott adományaikkal segítsék a Kert működését.

A Füvészkert gyűjteményeiben több mint 8000 növény van, és mindegyik örökbe fogadható. A növényeket online is örökbe lehet fogadni az intézmény zárva tartása alatt. Részletek itt, online örökbefogadás az ezen a linken.

Három kategóriában lehet örökbe fogadni:

1. Orchidea fokozatú támogatás: A támogató a kisebb növények örökbefogadásával támogatja a kiemelten közhasznú Füvészkertért Alapítványt.

2. Magnolia fokozatú támogatás: A támogató a kisebb növények mellett növénycsoportok örökbefogadással támogatja a kiemelten közhasznú Füvészkertért Alapítványt.

3. Ginkgo fokozatú támogatás: A támogató a nagyobb fák, illetve egész területek fenntartását támogatja az örökbefogadással.

Az örökbefogadó oklevelet kap és nevét feltüntetik a Füvészkert oldalán, az örökbefogadók napján pedig díjmentesen látogathatja a kertet, és részt vehet a díjmentes szakvezetésen.

Mindezek mellett a Ginkgo fokozatú támogatók éves bérletet is kapnak, valamint nevüket emléktábla örökíti majd meg a Füvészkert bejáratánál.

Jövőre lesz 250 éves a Füvészkert!

A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje. 1771-ben alapították Nagyszombatban az orvostudományi célra, ill. az orvostan-hallgatók képzésének segítésére. Több költözés után került mai helyére, Budapest 8. kerületébe 1847-ben. Alapterülete 3,1 hektár, az üvegházak területe meghaladja a 2000 m²-t. 1960 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2006 májusában mint Kulturális Örökség is védelem alá került. 
A kert főbb nevezetességei közé tartozik a Viktória-ház, a 150 évnél is idősebb páfrányfenyők, és a több száz fajt bemutató kaktuszgyűjtemény. A kertben a hazai flóra védett növényei közül 150 faj található.
A Füvészkertet legtöbben talán Molnár Ferenc közismert regényéből, A Pál utcai fiúkból ismerik: a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Szilas; 2. commons.wikimedia.org / Illustratedjc; 3. commons.wikimedia.org / Fortepan, ELTE Füvészkert

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló