Hová menjünk túrázni? - A tavaszi szünet alatt is nyitva tartanak a tanösvények és arborétumok

Ajánló

írta: MTI
2021/03/29

A járványügyi helyzet miatt sokan választanak szabadtéri programot, különösen most, hogy beköszöntött a tavasz. Azonban továbbra is fontos, hogy ne menjünk zsúfolt helyekre, tartsuk be egymástól a biztonságos távolságot. A nemzeti parkok tanösvényei és arborétumai a tavaszi szünet alatt is várják a látogatókat, így bőven válogathatunk a mintegy 200 útvonal közül.

"Bár a veszélyhelyzet miatt a nemzeti park igazgatóságok 2020. november 11-től bezárták a zárt bemutatóhelyeiket, látogatóközpontjaikat, azonban most és a közelgő iskolai szünet alatt is látogathatók a szabadtéri ökoturisztikai létesítményeik, köztük 4 arborétum és tanösvények sokasága. Legyen szó a 194 nemzeti park igazgatósági tanösvény bármelyikéről, vagy a Duna-Dráva Nemzeti Park Pintér-kertjéről, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Alcsúti Arborétumáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Tiszakürti Arborétumáról, vagy az Őrségi Nemzeti Park Chernel-kertjéről, bejárásuk során minden évszakban más-más arcát mutatja a természet" - mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: az elmúlt évek fejlesztései beértek, az országban nyilvántartott ökoturisztikai létesítmények csaknem fele valamelyik nemzeti park igazgatóság fenntartásában van, és további, az ország páratlan természeti sokszínűségét megismertető beruházások várnak átadásra.

A tanösvények sokfélesége, változatos hosszuk és terepviszonyaik lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet, hosszúságuk közel 1000 kilométer, többségük térítésmentesen, szabadon látogatható.

A járványhelyzetben különösen fontos, hogy a zsúfolt helyszínek helyett a ritkán látogatott, de nem kevésbé érdekes helyszínekre is elkalauzolják a látogatót. Az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett már számos tanösvényt a mobilunk segítségével, applikációval is bejárhatunk.

Hangsúlyozta: bár vezetett túrákat, programokat nem szerveznek, az igazgatóságokon folyó munka nem állt meg. Honlapjaikon, közösségi felületeiken folyamatosan naprakész információkat osztanak meg a természetben megfigyelhető érdekességekről, a védett területek és ökoturisztkai attrakciók látogatásának szabályairól, lehetőségeiről.

Mivel várhatóan sokan keresnek majd feltöltődést a szabadban, kérnek mindenkit, hogy a kirándulások alkalmával fokozottan figyeljenek egymásra, tartsák be a járványügyi előírásokat. Igyekezni kell a kirándulások alkalmával is elkerülni a zsúfolt helyszíneket. Közben mindenki törekedjen a környezet megóvására, arra, hogy minél kevésbé hagyjanak nyomot maguk után a természetben.


Képek forrása: 1. unsplash.com / Jeremy McKnight; 2. commons.wikimedia.org / Sánta Zoltán

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló