Folytatódik a kegyetlen hagyomány: újraindul a pamplonai bikafuttatás

Hír

2022/07/07

A koronavírus-járvány ideje alatt fellélegezhettek az állatvédők, ugyanis két évig nem szüneteltették a bikafuttatásról híres San Fermín-ünnepet az észak-spanyolországi Pamplonában.


Évről évre rengetegen utaznak Pamplonába belföldről és külföldről egyaránt, hogy részt vegyenek a 8 és fél napig tartó San Fermin-ünnepen, ami az amerikai író, Ernest Hemingway 1926-os Fiesta (A nap is felkel) című regénye révén vált az egész világon ismertté. Most is mintegy egymillió turistára számítanak a szervezők.

A szüntelen eszem-iszom, koncertek, táncmulatságok, sportesemények és nemzetközi tűzijátékverseny mellett a legnagyobb érdeklődést kétségkívül a naponta reggel nyolc órakor kezdődő bikafuttatások váltják ki, amelyeket a spanyol közszolgálati televízió (TVE) is élőben közvetít.

A csordák az óváros szélén felállított karámtól mintegy 850 métert tesznek meg a szűk, macskaköves utcákon át a város bikaviadal-arénájáig, miközben előttük, mellettük több ezer ember fut. A bikák őrült tempóban rohannak, egy futam ideje átlagosan négy perc, de 1975-ben kevesebb mint két perc alatt futották végig a távot.

Ennél fogva nem csoda, hogy a látványosság az emberekre és az állatokra is nagy veszélyt jelent. 2019-ben, amikor utoljára rendezték meg az, 13 800-an indultak a nyolc nap alatt, nyolcan szenvedtek szúrt sérülést a bikák szarvaitól. A bikafuttatások 16 emberéletet követeltek, az utolsó haláleset 2009-ben történt.

Egy súlyos baleset videója 2018-ból:

Az állatok is gyakran lesérülnek, és hatalmas stresszt élnek át a futam ideje alatt, amikor a szűk utcákon, a nagy tömegen keresztül haszjolják át őket. Ráadásul a futamon résztvevő bikák nagy része később a bikaviadalokon köt ki.

Az állatvédők évek óta küzdenek a kegyetlen és veszélyes hagyomány ellen, eddig sikertelenül, hiszen a bikaviadalokat sem sikerült a mai napig betiltatni. A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) és a spanyol NGO AnimalNaturalis szervezete 18 éve minden alkalommal tüntetést szervez a nyitóünnepség előtt. Idén az aktivisták dinoszaurusz-jelmezbe öltöztek, tábláikon a "Bullfighting is Prehistoric" ("A bikaviadal őskori dolog") felirattal.

"A bikaviadal a bikák hosszú, rituális kivégzése, és sok bikaviadalokat látogató turista nem veszi észre, hogy ugyanazokat a bikákat, amelyekkel az utcán futottak, később a viadalon ölik meg" - nyilatkozta Chelsea Monroe, a PETA digitális kampányvezetője a The Washington Postnak.

A játékok beszüntetésére azonban kevés az esély, hiszen a város mintegy 150 millió eurós bevételt remél ezekben a napokban.


Kép forrása: comons.wikimedia.org
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló