Globális felmelegedés: Rekordmeleg volt 2016, ezzel sorban a harmadik legforróbb esztendőt zártuk!

Hír

írta: ecolounge
2017/02/12

2016 újabb melegrekordot hozott: 2010 óta az ötödik, 1998 óta a tizedik legmelegebb év volt az előző esztendő. Az átlaghőmérséklet 1.21°C-al haladta meg az 1881-1910 között jellemzőt.

Januárban elkészült a NOAA (az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal) és a NASA tavaly gyűjtött időjárási adatainak elemzése. Az eredmények szerint 2016-ban ismét megdőlt a melegrekord. Míg a NOAA számításai szerint az óceán és a szárazföld fölött mért globális átlaghőmérséklet 0.94°C-al volt magasabb a 20. századi átlagnál, a NASA 1.01°C-al mért többet. Az eltérés elsősorban az elemzési módszerek különbségéből adódik, de mindkét adat egyértelműen mutatja a felmelegedési tendenciát. Nemcsak az amerikai ügynökségek jutottak erre a következtetésre, hanem a Japán és a Brit Meteorológiai Ügynökség adatai is azt mutatják, hogy 2016 rekordmeleg év volt.

A NASA 6300 időjárási állomás adatait elemzte, melyek között hajón és bólyákon elhelyezkedő mérőegységek is vannak, valamint figyelembe vette az antarktiszi kutatóállomások méréseit is. Ezeket az adatokat aztán olyan algoritmus segítségével elemezték, mely figyelembe veszi az egyes állomások távolságát, valamint a városok hőhatását, ami torzíthatja az eredményt. Ezeknek a számításoknak az eredményeképp jön ki az a becsült átlaghőmérséklet, melyet az 1951 és 1980 közötti időszak átlaghőmérsékletéhez viszonyítanak. A NOAA nagyjából ugyanezekre az adatokra támaszkodott, csak más időszakot vett alapul az átlaghőmérséklet viszonyításához, és más módszerekkel elemezte a sarkvidéki régiók hőmérsékletét.

A felmelegedés az utóbbi 35 évben erősödött fel igazán, 2016 sorban a harmadik rekordmeleg év, 2010 óta ez volt az ötödik, 1998 óta pedig a tizedik legforróbb esztendő. 2016-ban a tizenkettőből nyolc hónap hozott rekordmeleget: januártól szeptemberig, június kivételével. Október, november és december a második helyre került a korábbi, 2015-ös rekorderek mögött.

A két ügynökség adatait összevetve az is kiderül, hogy az átlaghőmérséklet 1.21°C-al haladta meg az 1881-1910 között jellemzőt. Ez mutatja, hogy mennyit melegedett a bolygó az ipari korszak kezdete óta, vagyis abban az időszakban, melyet a párizsi klímaegyezmény is alapul vett.

Az óceán felszínének hőmérséklete fontos összetevője a globális hőmérséklet alakulásának, ezt pedig nagyban befolyásolja az El Niño és La Niña jelenség, mely felmelegíti és lehűti a Csendes-óceán egy részét, és ennek megfelelően módosítja a globális időjárási mintázatokat. Ezzel az átlaghőmérsékletet rövid távon módosítja. Az időjárási mintázatok ugyanakkor regionális eltéréseket mutatnak, vagyis a Földnek nem minden területén volt tapasztalható a rekordmeleg.

A NOAA adataiból mindezen túl többet között az is kiderül, hogy az évi globális hőmérséklet 40 éve nem esett a 20. századi átlag alá, a 20 leghidegebb év mind 1930 előttre datálódik.

A felmelegedés oka elsősorban a fosszilis energiahasználatból származó üvegházhatású gázok mennyiségének emelkedése. A légköri széndioxidkoncentráció a történelem során először maradt tartósan 400 ppm fölött.

 

forrás: climatecentral.org, nasa.gov

A rovat új hírei

Hasonló