2016 volt az eddig mért legmelegebb év a Földön

Hír

2017/02/06

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), és a brit meteorológiai hivatal adatai szerint az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta a tavalyi év volt a legforróbb.

A Föld középhőmérsékletének változása az éghajlatváltozás egyik jól követhető jele. A Föld felszínének átlaghőmérséklete elsősorban az üvegházhatású gázok miatt emelkedik. 2014, majd 2015 után most 2016 volt az eddigi legmelegebb év 1880 óta. Ráadásul 2016. februári átlaghőmérséklet 1.5°C-al volt melegebb, mint a hasonló időszakban mért átlaghőmérséklet az ipari forradalom kezdetén.

2016 több tekintetben is rekordernek számít:

  • Az eddig tíz legmelegebb év közül kilencet 2000 óta mértünk!
  • A szén-dioxid koncentráció mértéke tavaly volt a legnagyobb az elmúlt 650 ezer évben!
  • Az Északi-sark jege rendkívüli ütemben, évtizedenként kb. 13,3%-al zsugorodik.
  • A világtenger átlagos szintje 178mm-el emelkedett az elmúlt 100 évben!
  • Karácsonykor olvadáspont közeli hőmérsékletet mértek az Északi-sarkon, ami szintén rendkívül szokatlan.
  • Mindezek mellett 2016 azért is fontos, mert tavaly mértek először tartósan 400ppm fölötti szén-dioxid koncentrációt. Utoljára akkor volt ilyen magas szén-dioxid koncentráció, amikor még nem élt ember a Földön!

Ezek az adatok most ismét felhívják a figyelmünket arra, hogy sürgősen foglalkoznunk kell az éghajlatváltozással – mondta Manuel Pulgar-Vidal, a WWF Nemzetközi Éghajlatvédelmi és Energetikai Programjának vezetője.

A 2015-ben megrendezett Párizsi Klímakonferencián elfogadott Párizsi Egyezményben a részes felek megegyeztek, hogy igyekeznek az ipari forradalom kezdetéhez mérten a globális átlaghőmérséklet-emelkedést a 2 Celsius-fokos küszöbérték alatt, lehetőleg az 1,5 Celsius-fokos határ közelében tartan annak érdekében, hogy az éghajlatváltozás hatásai kezelhetők legyenek – emlékeztetett Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország éghajlatváltozás- és energia programjának vezetője. Hozzátette: valóban az utolsó órában vagyunk. Életbevágó, hogy a kormányzatok, a vállalatok és a közösségek mindent megtegyenek a párizsi vállalások betartásáért. Ellenkező esetben kifutunk az időből.

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló