Greta Thunberg: most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében

Hír

írta: MTI
2019/04/17

Most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében - jelentette ki Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista diáklány Strasbourgban, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ülésén kedden.

"Azt akarom, hogy rettegjenek, azt akarom, hogy úgy tegyenek, mintha égne a házuk, ugyanis nincs idő várni, most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében" - fogalmazott Thunberg.

"A civilizációnk törékeny, mint egy homokra épített vár, az alapok ugyanis nem biztosak. A hétfő este pusztított tűzvészben erősen megrongálódott Notre-Dame-ot bizonyára újjáépítik, azt remélve, hogy az alapok erősek. Ugyanez azonban nem biztos, hogy elmondható a bennünket körülvevő világról" - fogalmazott.

A világ sokszor a könnyebb utat választotta, a klímaváltozással kapcsolatos számok azonban nem hazudnak, ha 2030-ig nem születnek radikális döntések, a visszafordíthatatlan láncreakciók a most ismert civilizáció végéhez fognak vezetni - jelentette ki. Véleménye szerint ez csak abban az esetben kerülhető el, ha tartós és soha nem látott változások következnek be a társadalom minden területén. Európa vezetőinek ennek megfelelően kell cselekedniük, mivel jelenleg nem úgy tesznek, mint ahogy szükséghelyzetben az várható lenne - húzta alá.

Greta Thunberg arra szólította fel az Európai Parlament képviselőit, tegyék a politikai döntéshozás központi elemévé a vonatkozó tudományos eredményeket.

"Azt kérem önöktől, erősítsék meg azokat a politikákat, amelyek megóvhatják a környezetet és a civilizációt. Ne valljanak ebben kudarcot" - fogalmazott a svéd aktivista.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke nyilatkozatában kijelentette, az Európai Parlament a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalában áll.

"Azt üzenem minden fiatalnak, hogy az Európai Parlament az ő oldalukon áll, és meghallgatja követelésüket" - fogalmazott.

Azt hangoztatta, egyetlen más intézmény sem tett többet a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az energiamegtakarítás és a megújuló energiaforrások előállítása érekében, mint az EP. Amíg más döntéshozók visszakoznak, Európa magas szintű normákat állít fel, és egyre nagyratörőbb környezetvédelmi célokat valósít meg.

Ezek között sorolta egyebek mellett, hogy az unió csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó értékhatárokat, nemrégiben betiltotta a nem újrahasznosítható eldobható műanyagok használatát, új intézkedéseket hozott a gépjárművek kibocsátásának csökkentésérre, valamint célja, hogy 2050-re nullára csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátása.

"Csak egy bolygónk van, megmentése mindenki számára fontos. Csak mind az 500 millió európai által támogatott, egységes és határozott Európa képes arra, hogy más világhatalmakat - például az Egyesült Államokat, Kínát, vagy Oroszországot - cselekvésre bírja. Az új generációk reményt kértek a jövőjüket illetően. Nem hagyjuk, hogy csalódjanak" - fogalmazott Tajani.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Anders Hellberg


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Zöld hírességek | 1. rész

A most következő híres személyek befolyásuk felhasználásával hirdetik a környezettudatos életmód fontosságát.