A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough

Hír

írta: ecolounge
2017/10/20

Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor nyilatkozott.

A 16 éve bemutatott A kék bolygó című sorozat folytatása azokat a károkat tárja fel, amelyeket a műanyag használata a tenger élővilágának okoz. A 91 éves természettudós azonnali lépéseket sürgetett, mondván az emberiség tartja a kezében a bolygó jövőjét. - Sajnos igaza van.

Egy, a közelmúltban megjelent vizsgálat szerint a fogyasztók percenként egymillió műanyagpalackos terméket vásárolnak a világon (cikk itt). A következő húsz évben várhatóan megkétszereződik a műanyaggyártás, 2050-re megnégyszereződik. Világszerte több mint nyolcmillió tonna műanyag került az óceánokba évente, és egy nemrégiben publikált tanulmány szerint több milliárd ember iszik műanyagrészecskékkel szennyezett vizet (erre a kutatásra reagált a Magyar Víziközmű Szövetség). - Hogy pontosan mennyi műanyag keletkezett eddig a világban, és ennek a tetemes mennyiségnek mi lett a sorsa, arról ebben a cikkünkben olvashat.

Sir David Attenborogh új hétrészes sorozata bizonyítékokat mutat be arról, hogy a szárazföldön eldobott műanyag több ezer kilométert tesz meg az óceánokon, és hogy az albatrosz műanyaggal kénytelen etetni fiókáit.

Az egyre növekvő hőmérséklet és műanyaghasználat jelenti a legnagyobb veszélyt az óceánok világára.

 

A BBC október 29-én kezdi sugározni a sorozatot Nagy-Britanniában, és már 30 országnak eladták azt.

 


Beágyazott első videó forrása: Greenpeace Unearthed Youtube csatorna
Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Mikedxson

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló